Frievar+start+blockchainpilotproject
Nieuws
© Ilona Lesscher

Frievar start blockchainpilotproject

Het ketenconcept Frievar, producent van Friberne-varkensvlees, en het agritechbedrijf AgOS starten een pilot met blockchain. Doel is de volledige varkensketen in beeld te brengen om een hogere kwaliteit en voedselveiligheid te waarborgen.

In het vakblad voor de voedingsmiddelenindustrie VMT melden Sidney Richards en Pieter Klapwijkvan AgOS dat de blockchain de aangesloten partijen in staat stelt meer garanties te geven over de kwaliteit en herkomst van het vlees.

'Door gebruik van de blockchaintechnologie kunnen eenmaal ingevoerde data niet ongemerkt aangepast worden en door het combineren van data uit verschillende bronnen zal het invoeren van onjuiste data eerder opvallen. Eindafnemers kunnen precies zien of aan al hun eisen aan het vlees is voldaan, van de kwaliteit en grondstoffen van het voer tot het medicijngebruik en de stalruimte aan toe.'

Betere informatievoorziening

Over de voordelen van dit project zegt mede-eigenaar Cor van Doorn van Frievar: 'Door iedere stap van het proces vast te leggen, verkrijgen we een veel betere informatievoorziening. Dit stelt ons in staat om het proces over de hele keten te verbeteren in plaats van iedere verwerker zijn eigen deel, met als gevolg hogere kwaliteit en veiligheid.'

John Lorist, tevens mede-eigenaar van Frievar, geeft als voorbeeld van de nieuwe werkwijze 'een vertraagd varkenstransport'. Voorheen was alleen het tijdstip van inladen en slachten van de varkens bekend, maar niet wanneer ze op het slachthuis waren aangekomen.

Zichtbaar in kwaliteit

'Door al deze stappen vast te leggen, zowel vanuit de transporteur als vanuit het slachthuis, kunnen we in kaart brengen of de varkens wel voldoende gerust hebben na een onverwacht oponthoud onderweg. Maar we kunnen ook het effect hiervan op de kwaliteit van het vlees inzichtelijk maken', zegt Lorist.

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer