Omzet+T%C3%B6nnies+Fleisch+stijgt+in+2017
Nieuws
© Eigen foto

Omzet Tönnies Fleisch stijgt in 2017

De omzet van Tönnies Fleisch steeg in 2017 wereldwijd naar 6,9 miljard euro. Dat was het jaar ervoor 6,35 miljard euro. Verder werden in 2017 meer varkens geslacht: 20,6 miljoen varkens tegen 20,4 miljoen in 2016.

Van de 20,6 miljoen varkens die het concern in 2017 slachtte, werden 16,6 miljoen dieren in Duitsland geslacht. Dat zijn er vierhonderdduizend meer dan een jaar daarvoor, toen de teller in totaal op 20,4 miljoen varkens stond.

Ook het aantal runderslachtingen steeg van 424.000 in 2016 naar 432.000 in 2017. De lagere groei van varkensslachtingen buiten Duitsland schrijft Tönnies toe aan de zwakke Deense markt. Het totale slachtvolume daalde daar ongeveer 5 procent. De helft van Tönnies' productie in kilo's vlees wordt geëxporteerd.

Gestage groei

Tönnies noemt de uitgangspositie voor de komende jaren goed. 'We groeien gestaag, tegen de markttrend in. Ik heb vertrouwen in de toekomst, ook al stegen de prijsdruk en de concurrentie afgelopen maanden opnieuw fors', zegt directeur Andres Ruff van Tönnies. 'We zijn hongerig naar succes.'

Tönnies heeft sinds vorig jaar een nieuwe bedrijfsorganisatie en de afgelopen maanden zijn gebruikt om van daaruit opnieuw te focussen op de strategie van het bedrijf. Overnames zijn geen doel op zich, geeft Clemens Tönnies aan. 'Maar wanneer er iets voorbij komt dat past bij de bedrijfsactiviteiten, dan laat het concern dat niet lopen.'

Speerpunten

Speerpunten in de bedrijfsvoering noemt Tönnies verdere internationalisering, consolidering van de bedrijfsactiviteiten, kostenbeheersing en verder bouwen aan duurzaam gebruik van energie en grondstoffen. Een voorbeeld daarvan liet hij zien tijdens de presentatie van de jaarcijfers: een nieuw verpakkingsconcept waarin het vlees langer houdbaar is, met minder plasticafval.

Ook de vier fasen koeltoren met een capaciteit van veertigduizend varkenskarkassen, noemt Tönnies een voorbeeld van duurzaamheid. In de toren uit 2017 worden karkassen niet in twee uur doorgekoeld naar een temperatuur waarop ze kunnen worden verwerkt, maar in vier uur. Het vlees van deze karkassen is donkerder, zegt Tönnies, maar het belangrijkst noemt de onderneming het feit dat het vlees door de nieuwe koeltechniek malser is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer