Vochttekort brengt maistelers in het nauw

Na het gras lijkt op zandgrond nu ook de mais langzaam te verdorren. Sommige deelnemers aan het maismeetnet van Nieuwe Oogst verwachten een vroege oogst.

Vochttekort+brengt+maistelers+in+het+nauw
© Johan Wissink

Willy Aarts uit Hellum klaagt niet. ‘De mais staat er fantastisch voor. De kolven zijn mooi groot.’ Ook Marco Heijblok uit Hippolytushoef en Roelof de Jong uit Sibrandabuoren klagen niet, de kleigrond blijkt een goede vochtbuffer.

Gerrit de Jong ziet in Meerkerk scheuren in de grond ‘waarin je een fiets kunt stallen’, de regen bleef op zijn percelen beperkt tot enkele millimeters. ‘Toch lijken de kolven aardig gevuld.’

Hoge kosten

Jolan van Noye uit Escharen beregende deze zomer zelf; er kwamen maar enkele druppels hemelwater. De teller staat inmiddels op vier keer. ‘Op hoekjes waar de haspel niet komt, is de mais verdord. Het beregenen heeft effect, we zullen het maar niet over de kosten hebben. Geen of slecht ruwvoer kost ook veel geld.’ Bij hem in de omgeving wordt hier en daar gehakseld en ingekuild. ‘Ondernemers pakken wat ze pakken kunnen. De eerste twee grassneden waren mooi, nu groeit er niets meer.’

Ferd van de Ven uit Lage Mierde verwacht op veel plaatsen een vroeg hakselmoment. ‘De stengels van de meetnetmais zijn te dun, de kolf is te klein en het bovenste deel van de kolf is niet of slecht gevuld. De droogte doet bladeren afsterven. En dat terwijl deze mais twee keer is beregend.

Overleven

Het is nu overleven voor de mais, weet Dick Davelaar uit Leusden. De helft van zijn gewas staat op hoge zandgrond. ‘Die moet met een maand de kuil in, anders is het gewas gewoon dood. De overige mais oogt redelijk, maar het wordt zeker geen topmaisjaar.’

Bas Fokkert uit Holthone is evenmin enthousiast. ‘Op 1 juni hadden we hier het laatste water. De mais op afstand staat redelijk. Maar doordat te laat werd beregend, is de mais op drie van de zeven hectare aan huis niet meer dan een meter hoog. Ik denk dat er nog wel een keer regen komt, dan maken we de balans op. Gelukkig heb ik nog genoeg gras in de kuil.’

• Lees ook het interview met melkveehouder Wim Vedder in Gasselternijveenschemond: 'Je kunt pas juichen wanneer je de mais in de kuil hebt'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer