'Gescheurd grasland geeft mais genoeg stikstof'

Scheurgrond levert zoveel stikstof dat er geen bemesting met stikstof nodig is bij mais op gescheurd grasland. Dat blijkt uit resultaten op KTC De Marke in Hengelo. Een vergelijking over het jaar 2017 laat zien dat scheurgrond in geen geval dierlijke mest nodig heeft. Er komt voldoende stikstof vrij voor een goede gewasopbrengst.

%27Gescheurd+grasland+geeft+mais+genoeg+stikstof%27
© Nieuwe Oogst

Dat stelt onderzoeker Gerjan Hilhorst van Wageningen Livestock Research. 'De maisopbrengst op scheurgrond en bij het weglaten van de stikstofbemesting (dus geen drijfmest en geen kunstmest) is in de praktijk vergelijkbaar met percelen waar wel bemesting heeft plaatsgevonden.'

Deze maatregel levert volgens de onderzoeker zowel een bedrijfseconomisch als milieutechnisch voordeel op. De maatregel leidt tot kostenbesparing voor bemesting op maisland, en tot extra (eiwit)opbrengst van het grasland, als de bespaarde stikstof op een vakkundige manier wordt ingezet op het grasland.

Maatregelen in het veld

Stikstofbemesting bij mais is na het scheuren van grasland dus niet nodig, stelt Hilhorst. 'Een goede beschikbaarheid van fosfaat is wel een voorwaarde. Daarnaast kan bemesting met voorbeeld kali, zwavel of borium nodig zijn. Het is wel belangrijk het juiste moment te kiezen voor het stukmaken van de graszode. Vaak is dit in de eerste helft van maart', zegt hij.

'Dat is een goede periode om het gras te frezen, mits de draagkracht van het land goed is. Wanneer de mineralisatie van de zode op tijd start, kan de mais de vrijkomende stikstof nog grotendeels benutten. Een goed vanggewas is noodzakelijk om de stikstof die na augustus vrijkomt, weer vast te leggen', tipt Hilhorst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer