Nieuw+kaliadvies+snijmais
Nieuws
© Hilde Boelema

Nieuw kaliadvies snijmais

Het huidige kalibemestingsadvies voor snijmais is al enige decennia oud en is aan herziening toe. Er zijn tegenwoordig betere methoden van bodemanalyse beschikbaar, de huidige maisrassen produceren veel meer dan vroeger en bovendien is het huidige bemestingsadvies gebaseerd op proeven met korrelmais.

Dit jaar worden recent uitgevoerde veldproeven tot een nieuw kalibemestingsadvies verwerkt. Uit de eerste resultaten blijkt dat het kalibemestingsadvies voor snijmais omlaag kan, meldt Wageningen University & Research.

In 2015, 2016 en 2017 zijn op een groot aantal locaties veldproeven met snijmais uitgevoerd waarbij kali volvelds en in de rij werd toegepast. Zodra de resultaten zijn verwerkt, komt er een nieuw kalibemestingsadvies.

Twee typen veldproeven

Om te onderzoeken welke kalibemesting voor snijmais optimaal is, worden in het bemestingsonderzoek oplopende hoeveelheden kali gegeven. Zo is te zien bij welke kaligift de drogestofopbrengst nog stijgt.

Ook is het belangrijk om te onderzoeken hoe de levering van de bodem het effect van de bemesting beïnvloedt. Om dat uit te zoeken zijn er twee typen veldproeven uitgevoerd: detailproeven om de reactie van een maïsgewas op kalibemesting vast te stellen en miniproeven om het effect van de levering van de bodem te kwantificeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer