Demonstratie gras zaaien onder mais in Schalkhaar

Maistelers op zand of löss moeten volgend jaar voor 1 oktober een vanggewas zaaien. Om daar ervaring mee op te doen, was er woensdag in Schalkhaar een demonstratie met drie machines.

Volgens Geertjan Kloosterboer, bestuurslid bij Bewust Bodembeheer, zijn de meeste veehouders zich bewust van de komende wijziging in de Meststoffenwet. 'De loonwerker verzorgt bij heel wat boeren in de regio de onderzaai. Veehouders zijn ermee bekend dat gras onder de mais de uitspoeling van stikstof beperkt. Daar hebben ze ervaring mee.'

Maistelers op zand of löss hebben grofweg drie methoden om voor 1 oktober een vanggewas te zaaien. Ze kunnen een zeer vroeg maisras zaaien en proberen eind september te oogsten, zodat erna nog een vanggewas de grond in kan.

Hakselen

'Al valt deze optie in de praktijk nogal eens tegen. Het lukt gewoon niet altijd om tijdig te hakselen. Als je dan nog gras in wilt zaaien, moet je maar hopen dat het voor de winter aanslaat', zegt Kloosterboer.

De tweede optie is om te kiezen voor een laatkiemende grassoort en die tegelijk met de mais in te zaaien. De derde optie is het onderzaaien van gras in een maisgewas dat nog niet is gesloten (6 tot 8 bladstadium).

Kniehoog

'Onze mais bevindt zich in dit stadium. Het is kniehoog. Het gewas staat op een laag perceel en is laat gezaaid', legt Kloosterboer uit. 'Het is dus geschikt voor onderzaai. En dat is vandaag met drie verschillende machines gedemonstreerd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer