'Je kunt pas juichen wanneer je de mais in de kuil hebt'

Bij de maisteelt van 2018 moet niet te vroeg worden gejuicht, volgens melkveehouder Wim Vedder in Gasselternijveenschemond. De planten ogen alsof ze niet veel kunnen hebben. Hij vreest dat wind met buien voor problemen kunnen zorgen.

Waar merkt u dat aan?

'Zaterdag hadden we 10 millimeter regen. Hier klaag ik niet over, hoewel ergens anders meer viel. Bij huis stond het perceel wat verkeerd op de wind. Daar was toch 10 procent van de planten verbogen. Het perceel kromt zich waarschijnlijk wel weer naar de zon, maar het zorgt toch voor wat schade. En dat terwijl de stengel niet extreem dun is. Als straks de warmte met onweer wordt verdreven, kan het zomaar weer even flink waaien.'

Hoe staan de percelen erbij?

'Ik heb drie percelen. Bij huis mag ik er niet alles van zeggen. Dit perceel dalgrond doet het prima, waar mais staat met een lengte van 250 centimeter. Een perceel van huis met veengrond doet het met 275 centimeter nog veel beter, de aar moet zich nog strekken. Met straks tegen de 3 meter is de lengte prima. Maar het zit nog niet onder het plastic.

'Een derde perceel, op zandgrond, heeft mindere mais. Die is weliswaar 2 meter, er zitten van die kleine kolfjes in. Afwachten wat dat gaat worden. Wellicht dat de regen van afgelopen zaterdag wat doet. Er zijn wel tekenen van herstel.'

Maar er is nog altijd een vochttekort?

'Ja. Iedereen heeft het over de zomer van 1976. Ik begreep dat die van 1959 met 122 millimeter van mei tot en met september nog droger was. Het lijkt erop dat we die zomer gaan benaderen. Hier trekken donkere luchten over, maar geen regen. Dauw kan voor wat vocht zorgen. Daar knapt het gras iets van op.

'Bij mais zie je luchtwortels bij de grond die misschien ook dauw oppikken. Mais wortelt diep, maar laat de droogte goed zien. We beregenen mais overigens niet, daar is geen beginnen aan.'

• Lees ook: Vochttekort brengt maistelers in het nauw

Wat betekent dit voor de hoeveelheid ruwvoer?

'Mede omdat we niet aan derogatie doen, hebben we geen enorme voorraad gras. Gelukkig staat het gras op een goede grondstructuur. Het groeit weliswaar niet, maar de capillaire werking houdt het groen.'

Heeft u al een idee over hoe u de maisoogst gaat aanpakken?

'Dit jaar kiezen we voor kwantiteit boven kwaliteit. We wachten niet tot de kolf rijp is. Mocht het veel regenen, dan worden de problemen groter. Ook omdat het gewas wat kwetsbaar is, blijf ik niet te lang wachten. Dit jaar is de maisteelt vol uitdagingen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer