Gelderse+glastuinders+willen+langer+kunnen+verplaatsen
Nieuws
© VidiPhoto

Gelderse glastuinders willen langer kunnen verplaatsen

Glastuinders in Gelderland doen een oproep aan de provincie om de herstructureringsregeling te verlengen en om meer geld ter beschikking te stellen. Volgens Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen en LTO Glaskracht Gelderland West is de regeling bijzonder effectief.

Het draagt volgens de partijen bij aan de kwaliteitsverbetering van het landelijk gebied in de provincie. Dat schrijven ze in een brief aan het provinciebestuur.

In september is er een nieuw een openstelling van de regeling ‘Verplaatsing van glastuinbouwbedrijven gericht op de verbetering van de landbouwstructuur POP3’. De provincie stelt vermoedelijk een budget van 3 miljoen euro beschikbaar. Het is voorlopig de laatste mogelijkheid voor tuinders om van de regeling gebruik te maken. De provincie gaat de regeling evalueren.

Beschikbaar budget

Volgens Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen en LTO Glaskracht Gelderland West hebben meerdere ondernemers al aangegeven gebruik te willen maken van de regeling. ‘Hierdoor zal naar verwachting het beschikbare budget ruimschoots worden overschreden. Sommige glastuinders zullen hun plannen voor modernisering en herstructurering wellicht niet uivoeren als hun aanvraag wordt afgewezen. Dat zou een gemiste kans zijn.’ De organisaties vragen de provincie daarom het bedrag eenmalig te verhogen. Daarnaast willen ze graag dat de regeling kan worden voortgezet.

De organisaties wijzen op het succes van de regeling. ‘Telkens is het budget volledig benut en de regelin heeft een grote bijdrage geleverd aan de kwaliteitsverbetering van het landelijk gebied. Veel oude glastuinbouwbedrijven zijn gesaneerd en de glastiunbouw concentreert zich op gebieden die door de provincie en de betrokken gemeenten zijn aangewezen.’

Momentum

Volgens Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen en LTO Glaskracht Gelderland West is nu het momentum om de modernisering en verduurzaming van glastuinbouwbedrijven in Gelderland te versnellen, inclusief de regionale herstructurering. De organisaties verwijzen daarbij onder meer naar collectieve aanleg van een tuinbouwriolering en uitwerking van de Energieverduurzamingsagenda Bommelerwaard.

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer