Provincie dekt risico riolering kassen Bommelerwaard

Provincie Gelderland verleent waarschijnlijk een garantstelling van 1,15 miljoen euro voor een financieel risico dat gemeente Zaltbommel kan lopen bij de aanleg van de collectieve glastuinbouwriolering in de Bommelerwaard.

Provincie+dekt+risico+riolering+kassen+Bommelerwaard
© Vidiphoto

Die conclusie trekt chrysantenteler David van Tuijl uit Zuilichem na de bespreking van een Statenbrief in de Gelderse Statencommissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk gebied en Wonen (RLW) woensdag. In de brief geeft de provincie aan dat ze voor 1,15 miljoen euro garant wil staan, wanneer gemeente Zaltbommel financieel het schip ingaat bij de aanleg van een collectieve glastuinbouwriolering in de Bommelerwaard.

'De meeste politieke partijen staan positief tegenover de plannen van de tuinders voor een collectieve oplossing van de komende zuiveringsplicht', zegt Van Tuijl. 'Ik verwacht dan ook dat het Statenvoorstel op 25 januari door Provinciale Staten wordt aangenomen.'

2018

Van Tuijl sprak namens de tuinders in de Bommelerwaard in tijdens de commissievergadering. Dat deed hij samen met procesmanager Co van Dongen van drinkwaterbedrijf Dunea. In zijn betoog gaf Van Tuijl nog eens aan dat tuinbouwbedrijven vanaf 1 januari 2018 verplicht zijn om hun eigen afvalwater te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen.

In verschillende tuinbouwgebieden in het land worden nu plannen gemaakt om dat collectief te regelen. In de Bommelerwaard zijn de tuinders daarmee al vergevorderd.

Incidenten

Dat komt mede omdat er dit gebied de afgelopen jaren een paar vervelende incidenten geweest met vervuiling, veroorzaakt door de tuinbouw. De maatschappelijke onrust daarover heeft ervoor gezorgd dat de tuinders in de Bommelerwaard beseffen dat er een duurzame oplossing voor afvalwater moet komen.

Verder speelt mee dat de bestaande riolering in dit gebied niet geschikt is om het tuinbouwwater op te lozen.

Zelf betalen

De meeste tuinders in de regio vinden het voorgestelde collectieve systeem de beste en meest robuuste oplossing. Het plan gaat ervan uit dat tuinders in het gebied het systeem via heffingen en een eenmalig aansluittarief uiteindelijk helemaal zelf betalen, verspreid over twaalf jaar.

Gemeente Zaltbommel financiert voor, maar kan risico lopen wanneer tuinders failliet gaan. Daarom is gevraagd of de provincie garant wil staan. Van Tuijl acht de kans dat tuinders failliet gaan klein. 'Maar het is nu eenmaal nodig dat er iemand garant staat.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer