Apart riool kassen Bommelerwaard

In de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel wordt onderzocht of er een aparte rioolleiding voor de tuinbouw kan worden aangelegd. Daarmee moet het afvalwater van ruim 300 hectare aan kassen in de Bommelerwaard centraal worden gezuiverd.

Apart+riool+kassen+Bommelerwaard
© Vidiphoto

Telers die mee willen doen, moeten een buffer van minimaal 50 kubieke meter per hectare aan kassen plaatsen en een pompput met een capaciteit van 0,5 kubieke meter per hectare per uur als onderdeel van het collectief.

Uiterlijk eind 2018 moet het systeem zijn aangelegd. Bedrijven die participeren in het plan, sluiten een contract voor twaalf jaar. Dit heeft LTO Glaskracht Nederland bekendgemaakt.

Bedrijfsafvalwater

De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel willen een aparte rioolleiding voor het bedrijfsafvalwater van glastuinbouwbedrijven aanleggen.

De nieuwe leiding wordt aangesloten op een aparte voorzuivering van een rioolwaterzuiveringsinstallatie waarbij de restanten van gewasbeschermingsmiddelen worden verwijderd. Vervolgens wordt het afvalwater samen met al het andere afvalwater verder behandeld in de zuiveringsinstallatie.

Aansluitkosten

De afgelopen maanden zijn de financiële aspecten van een gezamenlijke tuinbouwriolering voor de glastuinbouw in de Bommelerwaard uitgewerkt en vertaald naar de aansluitkosten per bedrijf en de jaarkosten per hectare.

Maasdriel en Zaltbommel, waterschap Rivierenland, drinkwaterbedrijf Dunea en het projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard staan achter deze aanpak. Op 18 oktober kregen tuinders ruimte om op de voorstellen te reageren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer