Nieuwsuur%3A+veel+slecht+werkende+namaak%2Dluchtwassers
Nieuws
© Twan Wiermans

Nieuwsuur: veel slecht werkende namaak-luchtwassers

Veel luchtwassers in varkensstallen zijn nagemaakt en functioneren daardoor onvoldoende. Dat meldt televisieprogramma Nieuwsuur op gezag van verschillende (oud-)fabrikanten.

Begin april rapporteerde Wageningen Universiteit op basis van een steekproef onder 29 combi-luchtwassers dat deze slechte resultaten leveren. De luchtwassers reduceren gemiddeld slechts 40 procent in plaats van de beloofde 85 procent van de stank.

Het rapport gaf geen antwoord op de vraag waarom de luchtwassers niet goed werken. Gesuggereerd werd dat het te maken heeft met het onderhoud van de apparaten. Maar een rondgang langs leveranciers en (oud)fabrikanten levert volgens Nieuwsuur nog een inzicht op: veel luchtwassers zijn in slechtere versies nagemaakt.

Certificering

Er bestaat geen certificering voor de markt van luchtwassers. Fabrikanten kunnen elkaars luchtwasser namaken aan de hand van de openbare systeembeschrijving. Maar dat wil niet zeggen dat het namaken ook goed gebeurt.

Zo vertelde Bram Claassen, die een onderhoudsdienst heeft voorluchtwassers, aan de programmamakers dat hij regelmatig zaken ziet die niet kloppen. 'Bijvoorbeeld dat er maar een filterpakket van 60 cm inzit, terwijl dat eigenlijk anderhalve meter moet zijn. Dat is minder dan de helft. Dan is het logisch dat de reducties van 85 procent bij lange na niet worden gehaald.'

Stank

Het gevolg is volgens Nieuwsuur dat boeren met dure apparaten zitten die onvoldoende werken en dat er voor omwonenden meer stank is. Bovendien zijn er vergunningen verleend op basis van verkeerde aannames.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 5°
  10 %
 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer