'Luchtwassers gevaarlijk voor mens en dier'

Luchtwassers zijn gevaarlijk voor mens en dier. Dat stelt Wakker Dier.

%27Luchtwassers+gevaarlijk+voor+mens+en+dier%27
© Twan Wiermans

Uit een rapport van de dierenwelzijnsorganisatie blijkt dat luchtwassers brandgevaarlijk zijn en dat varkens longproblemen kunnen krijgen of kunnen stikken. Dat heeft te maken met de luchtkwaliteit in de stal.

'Er zijn meldingen van varkens die vergiftigd zijn door vloeistoffen die uit een luchtwasser lekten en van varkens die gestikt zijn, doordat een technische storing de luchtwasser en daarmee de ventilatie stillegde', aldus Wakker Dier.

Oirschot

Ook zorgt het apparaat ervoor dat brand, en dan vooral de rook, zich snel door de stal verspreidt, stelt de dierenwelzijnsorganisatie. Dit was ook het geval bij een stalbrand vorige maand in Oirschot waarbij tienduizend biggen omkwamen.

Wakker Dier roept staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) op geen subsidies of belastingvoordelen meer beschikbaar te stellen voor luchtwassers. Ook moet de staatssecretaris nieuwe installaties verbieden, totdat er een oplossing is voor de nadelige gevolgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer