Emissienormen+luchtwassers+niet+eenzijdig+aanpassen
Nieuws
© Twan Wiermans

Emissienormen luchtwassers niet eenzijdig aanpassen

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en LTO Nederland willen meepraten over de voorgestelde aanscherping van de emissienormen in de Regeling geurhinder en Veehouderij (Rgv).

Dat hebben de POV en LTO laten weten tijdens een bestuurlijk overleg met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

De POV heeft daarbij aangegeven tegen een eenzijdige aanscherping, zonder overleg met de sector, van de normen te zijn op basis van een praktijksteekproef van Wageningen Livestock Research.

Rendement

Wageningen Livestock Research voerde de praktijksteekproef uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De uitkomst van deze proef is dat het rendement van combiluchtwassers lager is dan verwacht.

De boerenorganisaties staan op het standpunt dat de huidige combiluchtwassers zodanig geoptimaliseerd kunnen worden dat alsnog de vereiste rendementen kunnen worden behaald.

Van Veldhoven laat ruimte voor de sector om zelf te komen met een plan van aanpak, inclusief borging. Als dit plan voldoende vertrouwen geeft, kunnen de reductiepercentages in de Rgv naar boven toe worden bijgesteld.

Vergunningaanvragen

Ook hebben de POV en LTO aandacht gevraagd voor de lopende aanvragen. Op dit moment zijn er 250 vergunningaanvragen voor een combiluchtwasser.

Momenteel heeft de staatssecretaris geen overgangsrecht opgenomen in haar voorstel voor situaties, waarin al een omgevingsvergunning Milieu is aangevraagd, en voor lopende trajecten. Naar mening van de POV en LTO zou de ondernemers met de lopende aanvragen in aanmerking moeten komen voor het overgangsrecht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 5°
  10 %
 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer