Geen+uitstel+voor+verplichte+datalogger
Nieuws
© Jacob van Essen

Geen uitstel voor verplichte datalogger

LTO Nederland en NVV zijn teleurgesteld dat de Tweede Kamer varkenshouders niet even lucht willen geven in deze zware crisis.

De Kamer heeft een motie verworpen van de VVD om de verplichte elektronische monitoring van luchtwassers op te schuiven met een jaar.

Stallen met luchtwassers moeten vanaf 1 januari een zogenoemde datalogger hebben. De verplichting houdt in dat de meetwaarden ieder uur moeten worden geregistreerd en gedurende vijf jaar moeten worden bewaard. De kosten van het monitoringssysteem zijn 3.500 tot 7.000 euro per installatie.

Uitstel

LTO en NVV vroegen al eerder om uitstel, maar staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur & Milieu wilde die niet geven. 'Wij hebben om uitstel gevraagd omdat varkenshouders momenteel in een zware financiële crisis zitten. We hebben het uitstel niet gevraagd omdat we niet aan de regels zouden willen voldoen', aldus voorzitter Eric Douma van de LTO-vakgroep en NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

'Dit zijn gezinnen die in sommige gevallen met hun bedrijf dreigen failliet te gaan. Voor díe varkenshouders hadden wij op een beetje steun gehoopt van de Kamer.'

Datalogger

Uitstel zou volgens Douma en Jansen niet betekenen dat de mensen die al wel een datalogger hebben aangeschaft, worden benadeeld. LTO en NVV vragen immers geen afstel.

'De kosten moeten sowieso door alle varkenshouders worden gemaakt, maar op dit moment kan een deel van de varkenshouders hun gewone rekeningen niet eens betalen. We pleiten voor een tijdelijke opschorting van de verplichting, tot het moment dat er weer iets wordt verdiend in de sector'

Jansen en Douma vinden het jammer dat de Tweede Kamer de mogelijkheid om varkenshouders een beetje tegemoet te komen, niet heeft benut. 'Niemand had bij uitstel verloren, want geregistreerd wordt er nu ook al. Dit gebeurt namelijk al handmatig. Nu is alleen de varkenshouder opnieuw de verliezer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  10 %
 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
Meer weer