VVD: baseer geurbeleid op deugdelijk onderzoek

Tweede Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs willen dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat pas op de plaats maakt met het nieuwe geurbeleid voor veehouderijen. Het rapport dat aan dit beleid ten gronde ligt, deugt niet volgens beide VVD-leden.

VVD%3A+baseer+geurbeleid+op+deugdelijk+onderzoek
© Nieuwe Oogst

In een serie vragen aan Van Veldhoven stellen de politici dat het nog veel te vroeg is om het geurbeleid rond veehouderijbedrijven aan te passen en de wijzigingen ter consultatie voor te leggen.

De staatssecretaris baseert zich namelijk op het recent verschenen onderzoeksrapport 'Evaluatie geurverwijdering door luchtwassystemen bij stallen' van Wageningen University & Research. Daarin staat dat combiluchtwassers niet de reductiepercentages voor geur en ammoniak halen die ze zouden moeten halen.

POV

Over dat rapport zijn de meningen verdeeld. Zo stelt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) dat de normen waarop plannen en vergunningen zijn gebaseerd, niet kloppen met de werkelijkheid. De oorzaak van de verschillen ligt in de manier van meten.

'Het komt vaker voor dat bestaand of nieuw beleid niet altijd is gestoeld op de juiste informatie of methoden. Neem bijvoorbeeld het ammoniakbeleid waarbij een foutief geplaatst meetstation het beleid bepaalt', aldus Lodders en Ziengs.

Gesprek met sector

De VVD'ers vragen dan ook aan Van Veldhoven om geen onomkeerbare stappen te nemen. Ze willen dat het rapport over de luchtwassers eerst in de Tweede Kamer wordt besproken. Ook willen de VVD-Kamerleden een gesprek over het onderzoek met de sector en aanvullend onderzoek om de juiste informatie boven tafel te krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer