Klimaat+doen+we+samen
Column
© Ida Hylkema (Afgekocht)

Klimaat doen we samen

Reduce, reuse, recycle. Onder dat motto presenteerden studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hun eerste geheel circulaire auto met hernieuwbare producten als vlasvezels en suiker (bioplastic). Dit is precies het motto waar LTO voor gaat om de klimaatafspraken te realiseren. Samen met onze partners in de voedselketen zijn we klaar voor deze uitdaging.

Besparen is stap één. Dat kan via de kringloopaanpak. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de huidige hoge productie van plant en dier. Dit betekent meer inzet van voer en voedingsstoffen. Uiteindelijk kan dit ook goed zijn voor het milieu. Een ander aspect is minder gebruik van fossiele brandstoffen.

Ten tweede hergebruik. Veel reststromen uit de voedselketen worden hergebruikt op de akker of als diervoeding. We halen er steeds vaker eerst nog waardevolle stoffen voor ander gebruik uit. Ook onze eigen reststromen worden steeds verder opgewerkt tot betere voedingsstoffen voor planten. Nieuwe werkwijzen in productie en opslag zorgen voor minder emissie.

Ten derde grondgebruik. Veenoxidatie, en daarmee emissie, kunnen we tegengaan met hightechdrainageoplossingen. Een andere positieve bijdrage levert het langdurig vastleggen van organische stof in de bodem.

Voor sommige oplossingen zullen de consument en burger mee moeten betalen

Jakob Bartelds, bestuurslid LTO Nederland

Zoals gezegd, we kunnen de uitdaging aan. Maar daarvoor hebben we wel ruimte nodig in de regelgeving . En voor sommige oplossingen zullen de consument en burger mee moeten betalen. Dit kan door 'verplichte winkelnering' via de belastingen en subsidies. Veel beter zou het zijn als de consument de daad bij het woord voegt en betaalt voor de inspanning die de voedselketen oppakt om verdere klimaatverandering te voorkomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  24° / 16°
  20 %
Meer weer