Kavelruil+is+noodzaak
Column
© Ida Hylkema (Afgekocht)

Kavelruil is noodzaak

Landbouwgrond is voor de korte termijn altijd te duur. Er is doorgaans veel vraag en de prijzen worden extra opgejaagd door kopers van buiten de sector. Boeren moeten de eerste jaren vaak liquiditeit inleveren om later wat te kunnen verdienen.

Hoe dan ook, grond blijft een onmisbare pijler onder ieder bedrijf. Bijvoorbeeld voor uitbreiding van de huiskavel of voor verbetering van de efficiëntie. Een korte afstand tot percelen scheelt in transportkosten, tijd en materiële investeringen. Controles van gewassen zijn gemakkelijker uit te voeren en melkveehouders kunnen efficiënter weiden.

In de praktijk is de situatie vaak anders, ook al is het agrarisch gebied in de afgelopen decennia, vaak letterlijk, op de schop gegaan. Op veel plaatsen is groot onderhoud nodig. De Commissie Grondgebondenheid noemt daarom als belangrijk actiepunt voor de melkveehouderij dat wordt ingezet op een betere verkaveling. Ik vind dit van belang voor alle grondgebonden sectoren.

Natuurlijk verschilt de situatie per gebied en lopen er in het land al diverse verkavelingstrajecten. Los van dit alles speelt de emotionele binding met de grond een belangrijke rol. Veel families hebben kavels al generaties lang in eigendom. Die percelen kregen een eigen naam en daardoor geschiedenis. Dat maakt het loslaten van grond niet gemakkelijker.

Denk na over de mogelijkheden van ruil in de eigen omgeving

Jakob Bartelds, bestuurslid LTO Nederland

Toch doe ik een beroep op het boerenverstand. Denk na over de mogelijkheden van ruil in de eigen omgeving. Met de samenwerking die LTO is aangegaan met het Kadaster door 'Verkavelen voor Groei' kunnen wij u daarin faciliteren. De praktijk heeft bewezen dat hierdoor in korte tijd en tegen lage kosten veel kan worden bereikt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer