Boer+en+markt
Column
© Ida Hylkema (Afgekocht)

Boer en markt

Eind 2015 werd Cees Veerman voorzitter van de werkgroep Agrarische markten van de Europese Commissie, die de mogelijkheden onderzocht om boeren en tuinders een betere positie te geven in de keten. De werkgroep bepleitte dat we toe moeten naar meer marktgerichte agrarische ondernemers.

De voedselketen moet transparanter en eerlijker worden, met verplichte prijsnoteringen, zodat helder is wie wat verdient in de keten.

De agrarische ondernemers kunnen dan een bestaan opbouwen dankzij een goede prijs voor de eigen producten. Behalve een zekere bescherming bij misoogsten of marktfluctuaties, zijn ze financieel zelfstandig. Het Gemeenschappelijk landbouwbeleid moet dit faciliteren, zo vond de werkgroep.

Wellicht is dit allemaal bekend. Toch herhaal ik het maar een keer, want dit waren geen slechte gedachten. Marktgerichter betekent ook meer erkenning en daarmee een positie in de keten. We willen niet afhankelijk zijn van (teruglopende) subsidies vanuit Europa. We willen ook niet dat de overheid onze agenda bepaalt.

We willen niet afhankelijk zijn van (teruglopende) subsidies vanuit Europa

Jakob Bartelds, bestuurslid LTO Nederland

Ik denk bij markgericht ook aan nieuwe markten en het woord 'verwaarden'. Alles wat we produceren heeft een waarde en zou ons inkomsten moeten bieden. We moeten nu vooral voldoen aan maatschappelijke doelen die buiten ons zijn opgesteld en vaak lastig zijn te combineren met een goede boterham.

Het verwaarden is niet ingewikkeld, denk alleen al aan de CO2-opslag die wij met elkaar realiseren en aan de duurzame energie die we kunnen leveren. We kunnen heel goed een markt creëren en ons steentje bijdragen aan de natuur, biodiversiteit, kwaliteit van de leefomgeving en daarmee aan onze eigen toekomst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer