Meedoen+is+belangrijk
Column
© Ida Hylkema (Afgekocht)

Meedoen is belangrijk

Vanuit het regeerakkoord is voor deze kabinetsperiode 275 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de aanpak van de natuur- en waterkwaliteit. Twee weken geleden presenteerde minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) haar plannen voor een deel van dit budget.

Zo zal een aanzienlijk bedrag worden ingezet voor de kwaliteit van de Grevelingen, het Markermeer en het Eems-Dollardgebied. Daarnaast is er budget voor de aanpak van medicijnresten in het drink- en oppervlaktewater. U heeft dit vast meegekregen.

Ook is voor onze sector een aanzienlijk bedrag beschikbaar. Het gaat bijvoorbeeld om de bijdrage voor de uitvoering van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Het rijk wil inzetten op kennisverspreiding van goede landbouwpraktijk, bijvoorbeeld via ons Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW).

De ministers van I&W en LNV schrijven in een brief aan de Tweede Kamer: 'Het zesde actieprogramma en daarin benoemde maatregelen zijn de basis om voor Nederland opnieuw derogatie te verkrijgen.'

Natuurlijk zijn we blij met de toezegging van maar liefst 60 miljoen euro, maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen

Jakob Bartelds, bestuurslid LTO Nederland

Natuurlijk zijn we blij met de toezegging van maar liefst 60 miljoen euro, maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen. Dit bedrag is niet alleen bedoeld voor DAW-projecten.

Bovendien moeten de activiteiten die we starten onder de vlag van DAW ook daadwerkelijk bijdragen aan de doelen van de Nitraatrichtlijn. Dit is in het belang van zowel de derogatie als de kwaliteit van water.

Vanuit LTO moeten we nu dus de handen uit de mouwen steken en gebiedsgericht aan de slag gaan, want meedoen is belangrijk voor de toekomst van uw en mijn bedrijf. En zeker ook voor onze omgeving.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer