Boeren%2DLeidse+schiet+20+cent+omhoog
Nieuws
© Voorlichtingsbureau Boerderijzuivel,

Boeren-Leidse schiet 20 cent omhoog

De noteringen voor boerenkaas blijven ook deze maand gelijk, behalve die van de Leidse. Omdat het maken van deze kaas vrij bewerkelijk is en de kostprijs hoog ligt, stijgt de kiloprijs 20 cent.

De kiloprijs voor boerenkaas van 12 kilo blijft op 4,75 euro, die van 16 kilo op 4,90 euro en die van boven de 20 kilo op 5,05 euro. De prijs van Boeren-Leidse 30+ komt op 5,20 euro deze maand. Voor kruidenkaas is de prijs op 4,85 euro per kilo. De stemming blijft goed.

'De boerenkaasmarkt is rustig, maar stabiel', meldt de noteringscommissie voor Boerenkaas. 'De vakantieperiode is geen drukke tijd voor de afzet van boerenkaas, maar de verkopen lopen tot op heden redelijk normaal door. De voorraadpositie is ruim, maar toch ervaren bereiders een goede vraag naar boerenkaas.'

Animo

Al met al geen reden om de noteringen aan te passen. Toch heeft de commissie besloten om de notering van Boeren-Leidse 30+ met 20 cent te verhogen. 'De bereiding van Boeren-Leidse is bewerkelijk en de kostprijs ligt wat hoger dan die van Goudse kaas.'

'Bereiders die beide soorten kaas maken, merken dat ze met minder werk bij de Goudse kaas toch hetzelfde rendement halen. Dit verlaagt de animo om Boeren-Leidse kaas te maken. Hoewel de markt voor Boeren-Leidse dus niet veranderd is, is er nu toch sprake van een hogere notering. Dit is in feite een technische prijsaanpassing.'

Zuivelmarkt

Ook geeft de zuivelmarkt niet echt richting aan de noteringen, concludeert de commissie. 'Veel noteringen schommelen iets en de prijsveranderingen hangen soms samen met verwachtingen die marktpartijen hebben of hun huidige voorraadposities. Melkvet blijft wel duur, maar is iets in prijs gezakt. De melkprijzen lopen wat achter op de markt, maar stijgen nu ook, de spotmelkmarkt is echter rustig met de zomer in zicht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer