Weerstandsdip+rond+afkalven+opvangen+met+Imrestor
Achtergrond
© Twan Wiermans

Weerstandsdip rond afkalven opvangen met Imrestor

Een koe is rond het afkalven vatbaarder voor ziektes. Sinds kort kan deze weerstandsdip worden opgeheven met het middel Imrestor. Maar wat is dat precies? En heeft de melkveehouderij zo'n krachtig medicijn nodig?

Nagenoeg alle koeien krijgen rond het afkalven te maken met een dip in hun natuurlijke weerstand. Dit kan leiden tot mastitis, baarmoederontsteking en het ophouden van de nageboorte. Zo'n 42 procent van de melkveehouders is hier niet van op de hoogte. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim driehonderd melkveehouders, uitgevoerd in 2015 door Prosu Marktonderzoek in opdracht van Elanco.

Imrestor is het eerste medicijn op de Nederlandse markt dat de weerstand van koeien verbetert door de aanmaak van witte bloedcellen. 'De werking is afgekeken uit de humane geneeskunde', vertelt Marie-José Uijttewaal, rundveedierenarts bij Dierenartsen Midden Brabant (DAMB). 'Het wordt namelijk toegediend bij mensen na een chemokuur.'

Afweer pushen

Maar is het wel terecht om een weerstandsdip bij koeien op te vangen met zo'n krachtig medicijn? Heeft de veehouderij zo'n middel nodig om de afweer te pushen?

Je moet Imrestor niet gebruiken om fouten op het bedrijf mee weg te poetsen

Marie-José Uijttewaal, rundveedierenarts bij Dierenartsen Midden Brabant

'Waarom zou je zo'n doeltreffend middel niet gebruiken om je veestapel vitaal te houden?' vindt Uijttewaal. 'Er wordt steeds meer van koeien gevraagd. Het zijn topsporters en we willen dat ze een langere levensduur realiseren. Dit kan een steuntje in de rug zijn. Het is een middel voor boeren die niet superveel problemen hebben, maar wel streven naar vitale koeien.'

Geen wondermiddel

De dierenarts stelt dat boeren Imrestor niet moeten gebruiken om bedrijfsfouten mee weg te poetsen. 'Dat is niet de bedoeling en kan teleurstellend werken. Imrestor is geen wondermiddel. Het is geen argument om andere preventieve maatregelen los te laten.'

Rond het afkalven is een koe vatbaarder voor ziektes. Er verandert in korte tijd veel voor koeien. 'Ze krijgen een rantsoenverandering, komen in een andere groep, maken hormonale veranderingen door en ondergaan het afkalfproces.'

Voeding

Die weerstandsdip is te beperken via de voeding (verminderen van de negatieve energiebalans), door vitaminen en mineralen te verstrekken en door stress rond het afkalven te voorkomen.

'Deze basiszaken moeten op orde zijn. Toch is dit helaas niet altijd afdoende. In dat geval kan Imrestor uitkomst bieden. Het middel verbetert de weerstand van de koe rond het afkalven.'

Zelf toedienen

In haar praktijk maakt een groeiende groep melkveehouders gebruik van het preventieve medicijn dat door Elanco op de markt is gebracht. Boeren mogen het middel zelf toedienen.

'Het is een eiwit dat je inspuit bij de koe. Hierdoor maakt het beenmerg extra witte bloedcellen aan en is de koe weerbaarder voor infecties. Het is dus een boost voor het beenmerg. Het is overigens geen vaccinatie waarbij specifieke antistoffen tegen een bacterie of virus worden aangemaakt.'

Twee jaar

Het middel is nu ruim twee jaar op de markt en al door diverse rundveedierenartsen ingezet. Het zou het aantal mastitisgevallen in de eerste maand na afkalven met 25 procent verminderen.

'Bij de testen die in Nederland zijn uitgevoerd, bleek dat het aantal mastitisgevallen in de eerste maand na afkalven zelfs daalde met 30 tot 35 procent. Ook werden er duidelijk verbeteringen gezien op het gebied van baarmoederontsteking en het ophouden van de nageboorte', weet Uijttewaal.

Afweermechanisme

Ook Ernst Nijenhuis, dierenarts bij Van Wad tot Stad Dierenartsen, heeft ervaring met Imrestor. 'Het is een goed preventief middel. Het mooie is dat het afweermechanisme van de koe in actie wordt gebracht. De koe doet het dus zelf', zegt hij.

'Het is een middel waarmee je de bedrijfsvoering kunt complementeren, al valt het aantal boeren dat het gebruikt, in onze praktijk mee. Er zijn namelijk meer manieren om de weerstand van koeien te verbeteren. Denk aan voeding of hygiëne.'

Voorwaarden

Ook noemt Nijenhuis enkele voorwaarden. Zo moet de veehouder precies zijn bij het toedienen van Imrestor en er hangt een prijskaartje aan. 'Er moet voor de veehouder dus een duidelijke aanleiding zijn om het middel in te zetten, wil hij enige verbetering zien.'

Melkveehouders betalen gemiddeld 30 euro voor twee injecties. De eerste injectie wordt een week voor afkalven toegediend, de tweede op de dag van afkalven.

Toekomst

Op de vraag of Imrestor een grote toekomst heeft, antwoordt Nijenhuis: 'Ik verwacht niet dat de helft van de melkveehouders dit op termijn zal gebruiken, maar je weet het nooit. Toen de vaccins tegen het rota- en coronavirus destijds op de markt kwamen, ter preventie van kalverdiarree, hadden we ook nooit verwacht dat zoveel veehouders ze zouden inzetten. Die middelen zijn in onze praktijk nu verreweg de meestgebruikte vaccinaties.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer