Groen licht voor biocidengebruik melkveehouderij

De Europese Unie staat voor het eerst het gebruik toe van biociden in de melkveehouderij. Het gaat om vier biocidenfamilies, waarvan er twee zijn beoordeeld door het Ctgb.

Groen+licht+voor+biocidengebruik+melkveehouderij
© pixabay

Het gebruik van de vier biocidenfamilies is sinds woensdag toegestaan in de Europese Unie. Het Permanent Comité voor biociden ging akkoord met de toelating van de middelen. Het is voor het eerst dat de Europese Commissie zelf middelen toelaat.

De toelatingen die zijn verkregen gelden voor biocide productfamilies voor de melkveehouderij. Het zijn middelen op basis van jodium voor de desinfectie van uiers voor en na het melken. Twee van deze eerste Unietoelatingen zijn beoordeeld door de Nederlandse College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden(Ctgb). De andere twee zijn verkregen via een Same Biocidal Product-procedure.

Aanvraag

Een aanvraag voor een Unietoelating wordt beoordeeld op basis van de BPR, de Europese Biocidal Products Regulation. De aanvrager dient zijn aanvraag centraal in bij ECHA, het Europees agentschap voor chemische stoffen. Hij geeft daarbij aan welk land hij de Europese beoordeling wil laten doen en bevestigt dat voor de hele Unie soortgelijke gebruiksomstandigheden gelden.

Op basis van het oordeel van de evaluerende lidstaat – in dit geval Nederland – en discussies met andere lidstaten in Europese werkgroepen brengt het agentschap advies uit aan de Europese Commissie, die uiteindelijk besluit.

Condities

Met een toelatingsbesluit van de Europese Commissie mogen middelen in alle lidstaten op de markt worden gebracht. Lidstaten kunnen eventueel een verzoek doen om bepaalde condities aan te passen, specifiek voor hun land. Deze geharmoniseerde toelatingsprocedure draagt bij aan een efficiënte werkwijze en gelijke markt voor alle producenten van biociden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer