Graumans bestrijdt al acht jaar IBR en BVD

Alle bedrijven met IBR-antistoffen in de tankmelk moeten voor 1 juli hun vee laten enten. Frans Graumans uit De Heen begon acht jaar geleden al vrijwillig aan de bestrijding van IBR of koeiengriep en Bovine Virus Diarree (BVD).

Graumans+bestrijdt+al+acht+jaar+IBR+en+BVD
© Peter Roek

De veestapel van Graumans is vrij van beide ziekten. Hij bewaakt de BVD-status op zijn bedrijf door van alle kalveren oorbiopten te nemen. De IBR-status monitort hij via tankmelkonderzoek. 'En voor beide ziekten vaccineren we preventief. Dat doen we via een combi-enting', zegt de veehouder. 'Ik zie het als een verzekering.'

Graumans vindt het positief dat de IBR- en BVD-bestrijding verplicht is gesteld. Wel vormt de vleeskalverhouderij volgens hem een potentiële besmettingsbron, omdat in die sector veel buitenlandse kalveren worden aangevoerd. 'Je weet niet wat ze voor ziekten meenemen. Dat geldt ook voor melkveehouders die door het fosfaatrechtenstelsel hun jongvee afstoten en uit andere landen vaarzen aanvoeren.'

Kosten

Volgens Hanneke Mertens, dierenarts bij Dierenartsenpraktijk Steenbergen, zijn alle verplichte IBR-entingen in haar dierenartspraktijk uitgevoerd. 'Niet elke veehouder staat achter de verplichting', zegt ze. 'Ze vinden dat ze op kosten worden gejaagd. Dat begrijp ik, maar veehouders vergeten soms dat het om een bescherming gaat die ze terugverdienen.'

Het valt Mertens op dat boeren de noodzaak van een verplichte BVD-bestrijding vaak wel inzien. 'Die vervelende ziekte willen ze graag buiten de deur houden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
 • Vrijdag
  13° / 9°
  90 %
Meer weer