Minder klauwproblemen in goede ligbox

Als koeien onbelemmerd kunnen gaan liggen, bijvoorbeeld in een goede en ruime ligbox, is de kans op het ontstaan van niet-infectieuze klauwaandoeningen,een stuk kleiner. Te denken valt aan zoolbloedingen en zoolzweren.

Minder+klauwproblemen+in+goede+ligbox
© Jan van Liere

Zo luidt een belangrijke conclusie uit het promotieonderzoek van Wijbrand Ouweltjes, onderzoeker dierenwelzijn en diergezondheid bij Wageningen Livestock Research. Koeien die gemakkelijk kunnen gaan liggen, blijven waarschijnlijk minder lang achtereen staan.

Lang staan, met name op harde en ruwe loopvloeren, belemmert de doorbloeding van de klauwen. Dit verhoogt de kans op niet-infectieuze klauwaandoeningen.

Toplaag

Het proefschrift van Ouweltjes is gebaseerd op onderzoek op de Waiboerhoeve in Lelystad.. Een rubber toplaag op de roostervloer resulteert in verminderd voorkomen en ernst van zoolbloedingen en gaat gepaard met verminderde groei en slijtage van de hoornschoen.

Verder brengen koeien in zo'n stal meer tijd staand in de loopgangen door en ze zijn actiever dan koeien in een stal met betonnen roostervloer. Waarschijnlijk biedt een rubber toplaag meer comfort voor koeien tijdens staan, mede doordat op deze toplaag onder de klauwen een dragende buitenrand ontstaat die bijdraagt aan voorkomen van overbelasting in het balgebied.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer