Minder+klauwproblemen+in+goede+ligbox
Nieuws
© Jan van Liere

Minder klauwproblemen in goede ligbox

Als koeien onbelemmerd kunnen gaan liggen, bijvoorbeeld in een goede en ruime ligbox, is de kans op het ontstaan van niet-infectieuze klauwaandoeningen,een stuk kleiner. Te denken valt aan zoolbloedingen en zoolzweren.

Zo luidt een belangrijke conclusie uit het promotieonderzoek van Wijbrand Ouweltjes, onderzoeker dierenwelzijn en diergezondheid bij Wageningen Livestock Research. Koeien die gemakkelijk kunnen gaan liggen, blijven waarschijnlijk minder lang achtereen staan.

Lang staan, met name op harde en ruwe loopvloeren, belemmert de doorbloeding van de klauwen. Dit verhoogt de kans op niet-infectieuze klauwaandoeningen.

Toplaag

Het proefschrift van Ouweltjes is gebaseerd op onderzoek op de Waiboerhoeve in Lelystad.. Een rubber toplaag op de roostervloer resulteert in verminderd voorkomen en ernst van zoolbloedingen en gaat gepaard met verminderde groei en slijtage van de hoornschoen.

Verder brengen koeien in zo'n stal meer tijd staand in de loopgangen door en ze zijn actiever dan koeien in een stal met betonnen roostervloer. Waarschijnlijk biedt een rubber toplaag meer comfort voor koeien tijdens staan, mede doordat op deze toplaag onder de klauwen een dragende buitenrand ontstaat die bijdraagt aan voorkomen van overbelasting in het balgebied.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer