Friese boeren leggen brakke oevers aan

Agrarisch Collectief Waadrâne heeft vrijdagavond de aftrap gegeven voor het project Randen van het Wad. Het gaat om een pilot met brakke natuurvriendelijke oevers bij vijf boeren.

Friese+boeren+leggen+brakke+oevers+aan
© Koen van Wijk

Door een smalle strook langs de percelen af te graven, ontstaan bij vijf boeren van het Agrarisch Collectief Waadrâne (tussen Lauwersmeer en Sint Annaparochie) kansen voor een brakke vegetatie, zoals zeebies en bultkroos. Het doel: een mooiere overgangssituatie van de Waddenzee naar het binnenland.

'Langs de Waddenkust is de ondergrond vaak brak, waardoor juist bij de boeren van dit collectief planten voor kunnen komen. Als de kleibovenlaag hellend wordt afgegraven tot aan de waterlaag, ontstaan hierdoor goede kansen voor deze unieke 'brakke' flora', geeft Hans Kroodsma van Collectief Waadrâne aan. Na dit proefjaar krijgt het beheer een vervolg met de regeling voor Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer.

Gemonitord door studenten

Het project wordt van begin af aan gemonitord door studenten van de Hogeschool van Hall Larenstein uit Leeuwarden. De komende jaren wordt dit vervolgd, waardoor er een goed overzicht komt over hoe de natuur zich langs deze oevers gaat ontwikkelen.

De pilot is onderdeel van het Programma naar een Rijke Waddenzee.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer