Boeren laten zien dat ze hart voor natuur hebben

Agrarisch Collectief Waadrâne plaatst de komende tijd informatieborden over weidevogelbeheer. Het collectief wil op deze manier tonen dat veel boeren hart hebben voor natuur, stelt voorzitter Hans Kroodsma.

Boeren+laten+zien+dat+ze+hart+voor+natuur+hebben
© Klasina van der Werf

'Vaak krijgen boeren overal de schuld van: de achteruitgang van de weidevogels, de afname van insecten, landschapspijn. Door te vertellen wat wij doen hopen we ons imago te veranderen. Waarom er percelen met uitgestelde maaidatum zijn en waarom daar op dit moment nog niets gebeurt. Veel burgers die voorbijkomen weten dat niet ', geeft Kroodsma aan.

Met ruim 145 agrarische leden werkt het collectief mee aan de bescherming van boerenlandvogels. 'Door het uitvoeren van verantwoord beheer dragen wij bij aan biodiversiteit en duurzaamheid in onze leefomgeving. Wij krijgen daar een onkostenvergoeding voor, maar als je ziet wat voor regelwerk er allemaal bij komt kijken, dan moet je echt een liefhebber zijn om dit te doen. En dat zijn wij', aldus Kroodsma.

Plasdras

Plannen zijn er om zo'n twintig borden te plaatsen, die allemaal het persoonlijke verhaal van de boer vertellen. Het eerste informatiebord over plasdras werd onlangs geplaatst bij melkveehouder Gert Jan Sijtsema in Wetsens, ten noordoosten van Dokkum.

Sijtsema's favoriet is de kemphaan. Hij heeft signalen opgevangen dat die ergens in zijn weiland zit te broeden. 'Dit zou heel bijzonder zijn, want dat komt maar op enkele plekken in Friesland voor.'

Ruige stalmest

Bij Sijtsma ligt aan weerszijden van de plas-dras kruidenrijk weidevogelgrasland. 'Deze percelen worden uitsluitend bemest ruige stalmest en het maaien wordt uitgesteld tot na 15 juni. Dit geeft de weidevogels alle rust om hun eieren hier te leggen en hun kuikens te laten opgroeien. Daar gaat het om. Want als de jonge vogels geen kans krijgen, dan houdt alles op.'

Zo'n vijftien boeren hebben inmiddels plas dras aangelegd. Bij nog eenzelfde aantal wordt binnenkort plasdas gerealiseerd, dat heeft aantrekkingskracht op vogels, zegt Kroodsma. Hij verwacht dat de kievit het iets slechter doet dan vorig jaar. 'Het beeld is heel wisselend. We zien dat bij sommige boeren de weidevogels het goed doen, terwijl er bij anderen ook kuikens en eieren zijn opgevreten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 9°
  80 %
 • Woensdag
  13° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer