Raad+van+State+steunt+vernatting+Oude+Willem
Nieuws
© WDOD

Raad van State steunt vernatting Oude Willem

De Raad van State ziet geen bezwaren in het plan van Waterschap Drents Overijsselse Delta en Wetterskip Fryslân om van landbouwenclave Oude Willem in het Drents-Friese Wold een nat natuurgebied maken.

Een bollenteler in Oude Willem en enkele bewoners langs de Oude Willemsweg zijn bang voor natschade als het naburige gebied in moeras verandert. Ze maakten bezwaar bij de hoogste bestuursrechter tegen een aantal besluiten van de twee waterschappen.

Drainage

De Raad van State heeft hun bezwaren in hoger beroep ongegrond verklaard. De rechter vindt dat de drainage op het land van de bollenteler en de afwatering op de Tilgrup die schade voorkomt. De bewoners krijgen een kade rond hun percelen.

De bezwaarmakers zeggen dat ze in een moeras komen te wonen en dat een hogere grondwaterstand funest is voor de bloembollenteelt. De effecten van de grondwaterpeilverhoging zijn volgens hen niet goed onderzocht.

Grondwaterstand

De hogere grondwaterstand in Oude Willem wordt bereikt door de drinkwaterwinning met de helft te verlagen en het gedeeltelijk dempen van de Tilgrup en nog een aantal sloten en greppels. Van de 450 hectare grote enclave ligt 250 hectare in Drenthe en 200 hectare in Friesland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer