LTO vindt 'Texel dynamisch eiland, geen natuurpark'

'We zijn een dynamisch eiland, geen natuurpark', meldde LTO Noord-bestuurder Arnold Langeveld aan Adnan Tekin. Die gedeputeerde van provincie Noord-Holland bracht een bezoek aan Texel.

LTO+vindt+%27Texel+dynamisch+eiland%2C+geen+natuurpark%27
© Evalien Weterings

Tekin kreeg vorige week tijdens een werkbezoek aan Texel de verschillende gezichten van het eiland te zien. Waar de natuurorganisaties zich in het ochtendprogramma vooral richtten op de 'parkstatus', liet LTO Noord 's middags de dynamische rol van agrarische beheerders op Texel zien.

De Texelse landbouw is een bloeiende sector die van vitaal belang is voor het voortbestaan van de economie, natuur en biodiversiteit op Texel. Tijdens de agrarische excursie werden zaken aan de orde gesteld als de pachtcontracten op de Hoge Berg, het evenwicht tussen het landbouw- en natuurareaal, natuurinclusieve landbouw en de zoetwatervoorziening.

Weerstand

De ontwikkeling van natuur als uitwerking van het Natuur Netwerk Nederland (NNN) is een grote aanslag geweest op de beschikbare landbouwgrond op Texel, stelde Langeveld. 'Natuurontwikkeling biedt kansen, maar het idee van Nationaal Landschap Duinen van Texel om de parkstatus over heel het eiland uit te rollen, stuit op enorme weerstand.'

Bijna achthonderd inwoners van Texel ondertekenden een petitie, met daarin de zorg voor beperkingen die de titel op termijn met zich mee kan brengen voor de bedrijvigheid. Tekin onderstreepte dat er bij hem binnen de provincie geen ideeën bekend zijn voor die uitrol.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer