Weer protest tegen hoogwaterbeleid Varik-Heeselt

Buurtbewoners in Varik en Heeselt protesteren maandag opnieuw tegen het beleid van de overheid rond de hoogwaterbescherming langs de Waal. Dan komt een delegatie Tweede Kamerleden naar het gebied.

Eerder kwamen de bewoners in het geweer tegen de aanleg van een nevengeul die de twee dorpen aan de Waal zou afsnijden van de rest van de regio. Deze oplossing is daarop afgeblazen. Er ligt nu een advies van de regio voor het versterken van de dijken en het uitdiepen van de uiterwaarden.

• Lees ook: Boeren praten met minister over hoog water

Omdat de overheid verder ingrijpen in het gebied vooralsnog niet uitsluit, pleiten de bewoners voor het definitief maken van het dijkversterkingsbesluit. Op die manier kunnen bedrijven weer toekomstplannen maken en kan het gebied verder worden ontwikkeld, zeggen ze in een oproep aan de bestuurders.

De bewoners, waaronder veel boeren, wijzen er op dat over de verdere aanpak geen duidelijkheid bestaat. 'Over passende antwoorden voor de grote rivieren op de grote uitdagingen in de komende vijftig jaar verschillen deskundigen sterk van mening.' Definitieve keuze voor dijkversterking kan volgens hen goed samen gaan met eventuele toekomstige aanpassingen in de uiterwaarden, vinden de bewoners.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer