Onderwaterdrainage+Staphorst+helpt+boer+en+natuur+vooruit
Nieuws
© Ruud Ploeg

Onderwaterdrainage Staphorst helpt boer en natuur vooruit

In het gebied Kostverloren- en Kloosterzijl in gemeente Staphorst zijn Waterschap Drents Overijsselse Delta en LTO Noord gestart met een driejarig experiment met onderwaterdrainage. Aan de proef doen elf boeren mee.

Een deel van het veengebied is vrij nat voor landbouw, terwijl ook rekening moet worden gehouden met het aangrenzende Natura 2000-gebied Olde Maten en Veerslootlanden. Onderwaterdrainage kan een oplossing bieden voor zowel de landbouw als de natuur.

Vroeger land bewerken

Door de drainage kunnen boeren in het voorjaar vroeger hun land bewerken en wordt het weideseizoen langer. De draagkracht van de weilanden in natte perioden verbetert, waardoor er minder risico is op zogeheten 'natschade'.

Tijdens de voorbereiding van deze proef gaven elf agrariërs aan te willen meedoen. Op evenveel percelen wordt nu onderwaterdrainage aangelegd. Deze percelen verschillen allemaal in bodemopbouw en aanleg van de drainage.

Draagkracht

Het is de eerste proef met onderwaterdrainage in een veengebied in Overijssel waarbij ook wordt gemonitord. Zo worden de bewerkbaarheid en draagkracht van de percelen gemeten en worden ook de grashoogte, grasgroei en grondwaterstanden in kaart gebracht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer