Suikerprijs+stijgt+ondanks+hoge+voorraad
Nieuws
© Archief

Suikerprijs stijgt ondanks hoge voorraad

Ondanks de hoge wereldsuikervoorraden stijgen deze maand de prijzen voor ruwe suiker met 4,7 procent en die voor witte suiker met 2,5 procent.

Volgens de deskundigen van het Brussels suikeroverleg zijn daarvoor verschillende redenen. Zo zal het suikeroverschot van India worden opgeslagen en niet worden afgezet met een transport- of exportsubsidie op de wereldmarkt.

Daarnaast zorgen aanhoudende stakingen van vrachtwagenchauffeurs in Brazilië voor een afname van de export. Verder is het droog in het zuiden van Brazilië en dat heeft consequenties voor de oogst van het volgend seizoen.

Suikerproductie

De Europese organisatie ISO in Londen verwacht voor het seizoen 2018-2019 een wereldsuikerproductie van 185 miljoen ton. Bij een geringe stijging van het verbruik zullen de voorraden toenemen.

In het seizoen 2017-2018 lag de wereldsuikerproductie op 179 miljoen ton en de consumptie op 174 miljoen ton. De voorraden namen toe met ruim 5 miljoen ton tot 91 miljoen ton.

Areaal

De Europese Commissie verwacht dat het areaal suikerbieten in de Europese Unie met ongeveer 1,61 miljoen hectare gelijk blijft aan vorig jaar. De commissie baseert dit op aangeleverde informatie van lidstaten over areaalgegevens voor het seizoen 2018-2019.

Vanwege de latere inzaai en de ongunstige weersomstandigheden rekent de Europese Commissie in eerste instantie met een suikerproductie van ongeveer 20 miljoen ton. Vorig jaar was dit nog 21,1 miljoen ton suiker.

De Europese Commissie reageerde weinig enthousiast op het verzoek van een aantal lidstaten om, vanwege de lage suikerprijzen, een deel van de suikervoorraad uit de markt te nemen (private opslag). De Europese Commissie bestudeert het verzoek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer