Laagste+suikerprijs+sinds+twee%C3%ABnhalf+jaar
Nieuws
© Archief

Laagste suikerprijs sinds tweeënhalf jaar

Op de internationale markt zijn de noteringen voor suiker gedaald naar het laagste niveau sinds augustus 2015.

De notering van witte suiker op de grondstoffenbeurs in Londen voor levering in mei daalde deze maand naar 290 euro per ton. Dat is 5,50 euro lager dan de notering in februari. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) meldt in het verslag van het Brussels suikeroverleg van vorige week dat de verdere daling van de suikerprijzen op de wereldmarkt opnieuw het gevolg is van positieve oogstberichten.

In India wordt voor dit jaar een oogst verwacht van 29,5 miljoen ton suiker. Daarvan is ruim 4 miljoen ton beschikbaar voor export. Om de verkoop naar het buitenland te stimuleren, is de exportbelasting verlaagd tot 0 procent van de waarde van de suiker. Thailand oogst zo'n 12,5 miljoen ton suiker. Daarvan komt waarschijnlijk 10 miljoen ton terecht op de wereldmarkt.

De oogst van rietsuiker in Brazilië voor het seizoen 2017-2018 bedraagt 590 miljoen ton. Voor het volgend seizoen wordt een productie van 585 miljoen ton rietsuiker verwacht. Van de oogst in 2018-2019 verwachten analisten dat slechts 41 procent tot suiker wordt verwerkt. De rest dient als grondstof voor de raffinage van bio-ethanol.

Verlaging verbruik

De International Sugar Organization (ISO) in Londen gaat voor het seizoen 2017-2018 in de oogstraming uit van een wereldproductie van 179,4 miljoen ton suiker. Hiertegenover staat een verlaging van het verbruik naar 174,6 miljoen ton. Dit zorgt voor een stijging van de wereldvoorraad tot 91 miljoen ton. Deze stijging is nog groter bij ISO omdat de oogst van het vorige seizoen ook naar boven is aangepast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer