Lage+kostprijs+belangrijke+troef+op+suikermarkt
Analyse
© Nieuwe Oogst

Lage kostprijs belangrijke troef op suikermarkt

Nederlandse bietentelers ontvangen voor de suikerbieten die tijdens de campagne van 2017 binnen de toewijzing zijn geleverd een prijs van gemiddeld 45,62 euro per ton. Hun collega's in België, Frankrijk en Duitsland moeten het dit jaar doen met uitbetalingsprijzen van 25 tot hooguit 30 euro per ton.

De uitbetalingsprijs is ondanks de belabberde prijsvorming zelfs beter dan vorig jaar. Cosun en haar leden profiteren maximaal van de langetermijncontracten die zijn afgesloten. Daarom wordt de suiker van campagne 2017 relatief duur betaald. Bij de presentatie van de jaarcijfers waarschuwden de bestuurders van Cosun dat volgend jaar de uitbetalingsprijs lager zal zijn. Misschien zelfs lager dan 40 euro per ton. Dit is echter nog steeds een prijsniveau waarvan bietentelers in omliggende Europese landen alleen maar kunnen dromen.

Prima voorbereiding

Het wordt steeds duidelijker dat Suiker Unie zich binnen Cosun prima heeft voorbereid op het einde van de Europese marktordening voor suiker. Na het samengaan met CSM kon de fabrikant zich in Nederland zonder een directe concurrent volledig focussen op de betere verwaarding van de grondstoffen en een hogere efficiëntie.

Suiker Unie startte tien jaar geleden met een groot investeringsprogramma, om de capaciteit van de twee overgebleven suikerfabrieken in Nederland op te voeren tot een jaarlijkse productie van zo'n 650.000 ton suiker per locatie. De gemiddelde verwerkingscapaciteit van de suikerfabrieken in Europa blijft steken op ongeveer 200.000 ton.

Suikerriet raffineren

Daarnaast maakte Suiker Unie de laatste jaren slim gebruik van de mogelijkheid om suikerriet te raffineren. Het marktaandeel dat daarmee is veroverd wordt vanaf dit jaar ingevuld met eigen bietsuiker.

Na het einde van de quotering introduceerde Cosun met de ledenleveringsbewijzen (LLB's) een systeem om de aanvoer van suikerbieten te blijven reguleren. De Nederlandse suikersector produceert de komende jaren ongeveer 1,3 miljoen ton suiker. Verwerking en afzet zijn daarop afgestemd.

Relatief lage kostprijs

De hoge efficiëntie van de fabrieken en uitstekende opbrengsten in de bietenteelt zorgen voor een relatief lage kostprijs voor suiker die in ons land is geproduceerd. De Nederlandse suikersector heeft zich daardoor een uitstekende concurrentiepositie verworven.

Cosun stelt zich in op een volatiele suikermarkt en met voorlopig een aanhoudende prijsdruk. Door de gunstige kostprijs verwacht de coöperatie de pijn van de lage marktprijzen beter te kunnen dragen dan de suikerindustrie in omliggende landen. Voor de middellange termijn is er daarom veel optimisme.

• Lees ook: Wereldwijde suikermarkt is meer dan vol

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  12° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer