Geen+steun+vanuit+Brussel+voor+suikermarkt
Nieuws
© Twan Wiermans

Geen steun vanuit Brussel voor suikermarkt

De Europese lidstaten hoeven niet te rekenen op ondersteuning van de suikermarkt nu de verkoopprijs van suiker is gedaald beneden de referentieprijs van 404 euro per ton.

Op een vraag om maatregelen reageerde de Europese Commissie terughoudend, meldt RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) in het verslag van het Europese suikeroverleg van eerder deze week. Ondanks de forse overdacht van suiker vanuit het seizoen 2016-2017 is het areaal suikerbieten in de Europese Unie afgelopen jaar toch met 20 procent uitgebreid.

Brussel beschouwt dit als een keuze van de suikerfabrieken en bietentelers zelf. Het nemen van maatregelen om de markt te ondersteunen zou na deze uitbreiding een verkeerd signaal afgeven. De Europese suikersector moet juist zelf maatregelen nemen, oordeelt de Europese Commissie.

Verkoopprijs 10 procent lager

Uit de maandelijkse meldingen van de Europese suikerproducenten blijkt dat de verkoopprijzen voor suiker in december 2017 daalden met 10 euro tot gemiddeld 400 euro per ton. Daarmee is de Europese verkoopprijs lager dan de referentieprijs. Op de wereldmarkt bedraagt de suikernotering inmiddels ongeveer 300 euro per ton.

Na het wegvallen van de marktordening voor suiker in de Europese Unie hebben de suikerproducenten zich ingesteld op meer afzetmogelijkheden. Dat blijkt niet ten onrechte. De exportcijfers voor de periode van 1 oktober 2017 tot en met 20 februari 2018 laten zien dat vanuit de Europese Unie al 1,43 miljoen ton suiker is uitgevoerd. Dat is ruim 1 miljoen ton meer dan vorig jaar toen voor de export nog een quotum gold.

Toename suikervoorraad

Tegenover de grotere export staat ook nog eens een kleinere invoer van suiker van buiten de EU. Ondanks de gunstige ontwikkeling voor wat betreft de netto-export is er toch sprake van een toename van de Europese suikervoorraad. Dat is het gevolg van de overdracht van bijna 1,5 miljoen ton suiker uit de vorige campagne en de uitstekende oogstcijfers met meer dan 20,5 miljoen ton suiker van dit jaar.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer