Grotere+export+tempert+omvang+Europese+suikervoorraad
Nieuws
© DIRK HOL

Grotere export tempert omvang Europese suikervoorraad

Ondanks de record suikeroogst in de Europese Unie valt de toename van de suikervoorraad relatief mee. Dat is vooral een gevolg van de grotere export.

Dat blijkt uit de suikerbalans van de Europese Commissie. De EC gaat ervan uit dat in het seizoen 2017-2018 de Europese voorraden van suiker en isoglucose toenemen van 2,203 miljoen ton tot 2,438 miljoen ton (+ 10,7 procent).

De stijging van de voorraden valt mee na een recordoogst van 20,930 miljoen ton suiker in de Europese Unie afgelopen jaar. De totale productie van suiker en isoglucose samen was bijna 3,3 miljoen ton groter dan in 2016.

Suikerquotering

De oorzaak van de beperkte voorraadstijging is met name de grotere export van suiker vanuit de Europese Unie. Die steeg in het eerste jaar na het afschaffen van de suikerquotering van 2,9 miljoen ton tot 4,85 miljoen ton. De export betreft voor 99 procent suiker.

Naast de grotere export gaat de EC voor het seizoen 2017-2018 uit van een invoer van 1,2 miljoen ton suiker. Dat was vorig jaar nog het dubbele. Verder stijgt ook het verwachte verbruik van suiker en isoglucose van 17, 470 miljoen ton tot 18,510 miljoen ton. Deze stijging is volledig toe te schrijven aan grotere verbruik van suiker voor de productie van bio-ethanol.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer