Droge stofverdeling beïnvloedt kwaliteit Challenger

Partijen Challenger met een groot verschil in droge stofgehalte tussen het midden en de buitenkant van de aardappel, zijn gevoelig voor kwaliteitsvermindering die later in het bewaarseizoen kan optreden.

Droge+stofverdeling+be%C3%AFnvloedt+kwaliteit+Challenger
© Koos Van Der Spek

Dit blijkt uit onderzoek van aardappelhandelshuis HZPC in samenwerking met klanten, om de oorzaak van de kwaliteitsvermindering precies te achterhalen. Het extreme weer in het groeiseizoen van 2017 speelt een belangrijke rol. De groei is daardoor onregelmatig geweest, waardoor het transport en opslag van droge stof en zetmeel in de knol niet op een normale manier konden plaatsvinden.

Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is geweest van veel droge stofophoping aan de buitenkant van de aardappel (cortex) en het transport van droge stof naar midden van de aardappel (pit) sterk is verstoord. Daardoor is het droge stofgehalte in de pit extreem laag. Bij een groot verschil in droge stofgehalte tussen pit en cortex kan in het bewaarseizoen sneller een kwaliteitsvermindering optreden.

Extreem groeiseizoen

In een aantal regio’s is het klimaat vorig groeiseizoen zeer extreem geweest. Een langdurige periode met droogte in de maanden april tot en met juni - in delen van België zelfs tot de derde week juli - heeft een zeer groot neerslagtekort veroorzaakt, met ernstige droogtesymptomen tot gevolg. Daarna kwam er een periode met overvloedige neerslag, waardoor een enorme groeiexplosie heeft plaatsgevonden bij het ras Challenger.

© Eigen Foto

De groei van Challenger is door deze weersomstandigheden onregelmatig geweest. De partijen die een grote drogestofgradiënt (verschil tussen cortex en pit) hebben, zijn gevoelig voor kwaliteitsvermindering. De verkleuringssymptomen ontwikkelen zich op de randen rond de zones met een zeer laag drogestofgehalte in de aardappel. Analyse heeft aangetoond dat nutriënten geen uitgesproken rol spelen bij het ontstaan van de kwaliteitsvermindering.

Uitzonderlijk karakter

HZPC heeft de drogestofverdeling van alle partijen Challenger van eigen beproevingen in de afgelopen dertien jaar bestudeerd. Daaruit blijkt dat slechts in 3 à 4 procent van de partijen sprake is geweest van dergelijke extreme verdelingen. Die bewuste partijen zijn grotendeels geoogst in 2017. Deze waarnemingen tonen aan dat de regionale kwaliteitsvermindering in Challenger in seizoen 2017 een uitzonderlijk karakter heeft.

Het aardappelhandelshuis adviseert telers van Challenger voor het verkrijgen van een kwalitatief hoogwaardig product te zorgen voor voldoende beschikbaarheid van calcium. Volgens HZPC is dat van essentieel belang. Daarnaast is te veel stikstof in september nadelig voor de afrijping. Dit brengt bewaringsrisico’s met zich mee en heeft mogelijk de extreme drogestofverdeling verder gestimuleerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer