HZPC presenteert gemiddelde prognoseprijs

Voor het pootgoed van oogst 2017 stelt HZPC een prognoseprijs vast van 30,75 euro per 100 kilo. De definitieve uitbetalingsprijs wordt in juni bekendgemaakt.

HZPC+presenteert+gemiddelde+prognoseprijs
© Persbureau Noordoost

Deze prijs is vergelijkbaar met de gemiddelde prognoseprijs van de afgelopen zeven jaar. Volgens HZPC is het prijsniveau boven verwachting gezien de geringere vraag naar pootaardappelen in enkele segmenten. De prognoseprijs van HZPC is gemiddeld over alle rassen van klasse S tot en met A en geldt alleen voor de potermaten.

De gemiddelde opbrengst in tonnen per hectare lag voor de HZPC-teler een paar procent hoger dan het jaar ervoor. Binnen de potermaten echter ligt de gewichtsopbrengst 3 procent lager. Voor bovenmaats pootgoed betaalt HZPC dit jaar afhankelijk van het ras prijzen van 5 tot 8 euro per 100 kilo.

Verhandelbare pootgoedmaten

In een reactie op de prognoseprijs zegt Lilian Escalon, directeur Europa bij HZPC, dat de telers dit jaar het hoogste percentage bovenmaten ooit hebben geoogst. Vanwege de lage uitbetalingsprijs voor deze aardappelen en de grote vraag naar potermaten gaat HZPC volgend jaar de teelt van pootgoed in de verhandelbare maten stimuleren, aldus Escalon.

Op de traditionele exportmarkt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is de afzet volgens HZPC naar tevredenheid verlopen. Wel ligt het absolute verkoopcijfer iets lager dan vorig jaar, maar wel met behoud van marktaandeel. HZPC gaat ervan uit dat bij een betere beschikbaarheid van pootgoed voor de vroege export de verkoop beter was geweest.

Langjarige contracten

Voor de verwerkende industrie blijven de arealen pootaardappelen toenemen, stelt HZPC. De gemiddelde opbrengsten van pootgoed voor de teelt van fritesaardappelen waren aanzienlijk lager dan het langjarig gemiddelde. De gerealiseerde prijzen in dit segment zijn redelijk stabiel vanwege langjarige contractafspraken.

Vooral in Zuid-Europa is de vraag naar pootgoed voor de teelt van aardappelen voor de verse consumptie lager dan vorig jaar. Dit is een gevolg van de tegenvallende consumptieprijzen in dit seizoen, meldt HZPC.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer