HZPC verdachte in mededingingszaak Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse mededingingsautoriteit beschuldigt HZPC en zijn distributeur Wesgrow Potatoes van exclusieve afspraken over de beschikbaarheid van het aardappelras Mondial.

HZPC+verdachte+in+mededingingszaak+Zuid%2DAfrika
© Nieuwe Oogst

Mondial is in Zuid-Afrika een populaire aardappel voor de verse consumptie. Voor het aardappelras verwierf HZPC in 1993 het internationaal kwekersrecht en dat recht is twintig jaar geldig. Het betekent dat het pootgoed van het ras al enige jaren vrij beschikbaar zou moeten zijn.

Volgens de mededingingsautoriteit in Zuid-Afrika echter is dat niet het geval. HZPC en distributeur Wesgrow zouden vasthouden aan exclusieve afspraken over de teelt van pootgoed van Mondial. Dit is een conclusie van onderzoek dat de Zuid-Afrikaanse overheid startte in 2015.

Tegenwerken concurrentie

De zogeheten Competition Commission in Zuid-Afrika stuurt nu aan op een rechtszaak. De beschuldigingen aan het adres van HZPC en Westgrow betreft vooral het tegenwerken van eerlijke concurrentie op de aardappelmarkt in Zuid-Afrika.

Voor Westgrow dreigt vanwege de overtreding van de mededingingswetgeving een boete van ongeveer 10 procent van de jaaromzet. Verder vindt de mededingingsautoriteit dat er eind moet komen aan de exclusieve afspraken tussen HZPC en Westgrow.

In een reactie zegt directeur Gerard Backx van HZPC dat hij de juridische discussie in Zuid-Afrika met vertrouwen tegemoet ziet. Volgens hem wordt het internationaal kwekersrecht door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten niet juist geïnterpreteerd.

Hoogwaardig pootgoed

'Met Westgrow hebben we normale afspraken onderling, dat is onafhankelijk van het ras. Mondial is niet meer beschermd en daarom kan iedereen met het ras beginnen. Dat gebeurt ook in Zuid-Afrika en wij vinden dat prima', aldus Backx 'Het betekent echter niet dat wij als HZPC of dat Westgrow aan iedereen miniknollen of hoogwaardig pootgoed beschikbaar hoeft te stellen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer