HZPC betaalt 34,40 euro voor pootgoed

HZPC in Joure heeft de definitieve uitbetalingsprijs voor zijn Nederlandse pootaardappel-pool over oogst 2016 vastgesteld op 34,40 euro per 100 kilo. Deze prijs overstijgt de verwachtingen van het aardappelhandelshuis.

HZPC+betaalt+34%2C40+euro+voor+pootgoed
© Nieuwe Oogst

Deze uitbetalingsprijs ligt nog eens 3,8 procent hoger dan de prognoseprijs van 33,15 euro afgegeven in februari, die al HZPC's hoogste prognoseprijs was van de afgelopen tien jaar. De prijs is te danken aan de boven verwachting goede verkopen die HZPC kon realiseren en deze compenseert de lagere teeltopbrengsten ruimschoots.

De weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen zijn bepalend geweest voor 10 procent lagere gewichtsopbrengsten ten opzichte van het teelttechnisch uitstekende oogstjaar 2015. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde, lag de gemiddelde hectareopbrengst van oogst 2016 ruim 3 procent lager, zowel binnen de potermaten, als wat betreft de totale opbrengst.

Opwaartse druk

De prijzen voor gecertificeerd pootgoed werden opgestuwd door de hoge Europese prijzen voor consumptieaardappelen. Er werden door die hoge prijzen minder consumptieaardappelen overgehouden om het beschikbare areaal mee in te poten. Tweede reden voor de opwaartse prijsdruk is het beperktere aanbod van pootaardappelen uit oogst 2016.

Lilian Escalon, HZPC-directeur Europa: 'Nog niet eerder heeft HZPC zo'n hoog tonnage pootaardappelen uit de Nederlandse pootaardappel-pool verkocht. Dit hadden we eerder dit jaar niet kunnen voorzien. Ondanks de 10 procent lagere gewichtsopbrengst per hectare, wist HZPC toch een verkooprecord te boeken en daarmee een 9 procent hogere financiële opbrengst per hectare te realiseren dan uit oogst 2015.'

De kwaliteit van het pootgoed van oogst 2016 is volgens Escalon opmerkelijk beter dan het jaar ervoor. 'Gemiddeld genomen is dit oogstjaar voor de HZPC-teler het beste oogstjaar van het laatste decennium, op oogst 2010 na.'

Alle rassen

De uitbetalingsprijs van HZPC per 100 kilo is het gemiddelde over alle rassen in potermaat klasse S tot en met A in poolverband geteeld (exclusief btw) en vóór afdracht van de kwekerslicentie door de pootgoedteler. De prijs per ras, klasse, maat en kwaliteit, wordt bepaald volgens een door HZPC en zijn telers overeengekomen systeem.

De gemiddelde uitbetalingsprijs over alle rassen komt op basis van herfstlevering voor de potermaat van klasse E uit op een bedrag net onder de 34 euro per 100 kilo vóór kwekersafdracht en exclusief btw. De telers leveren de klasse S tot en met A. De gemiddelde prijs over al deze klassen komt uit op 34,40 euro omdat er relatief meer aardappelen in de hogere klassen worden geteeld en afgeleverd, waarvoor hogere prijzen worden betaald.

Naast de uitbetalingsprijs, ontvangen de telers vergoedingen voor het opslaan en voor het opzakken van de aardappelen. Deze zijn hier buiten beschouwing gelaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer