Ook+Gelderse+vragen+over+ammoniakmeting
Nieuws
© Provincie Gelderland

Ook Gelderse vragen over ammoniakmeting

De fracties van SGP, CDA en ChristenUnie in de Gelderse Staten hebben schriftelijke vragen gesteld over mogelijke fouten in het Landelijke Meetnetwerk Luchtkwaliteit.

Aanleiding daarvoor is rapport 'Ammoniakbeleid in Nederland, een noord-oostelijke spelbreker' van onderzoeksjournalist Geesje Rotgers van V-focus en onderzoeker Jaap Hanekamp. De partijen willen van Gedeputeerde Staten weten wat ze van het onderzoek vinden en of het klopt dat de jaargemiddelde ammoniakconcentratie hoger uitvalt, doordat het meetstation Vredepeel te dicht bij een pluimveestal staat.

• Lees ook Rapport maakt gehakt van voorstel waterheffingen

Ze vinden dat de gegevens 100 procent betrouwbaar moeten zijn. Er valt geen de drie christelijke fracties geen deugdelijk beleid te voeren als er discussie blijft over de kwaliteit van de meetgegevens. De drie Gelderse politieke partijen willen ook weten of het in twijfel trekken van meetgegevens juridische gevolgen kan hebben voor provincie Gelderland.

Lokale bronnen

Volgens richtlijnen van het RIVM en ECN moeten meetstations op minstens 300 meter van mogelijke lokale bronnen staan om beïnvloeding van metingen te voorkomen. In Vredepeel is dat slechts 150 meter. Dit heeft volgens de onderzoekers groot effect hebben op het landelijk gemiddelde. Het jaargemiddelde zou 25 tot 30 procent hoger uitvallen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer