Politiek+stelt+vragen+over+fout+meetstation
Nieuws
© Dirk Hol

Politiek stelt vragen over fout meetstation

CDA en SGP willen naar aanleiding van een rapport over het meetstation in Vredepeel een reactie van het kabinet en RIVM. Ook de Brabantse CDA-Statenfractie stelt zich kritisch op.

Afgelopen woensdag presenteerde onderzoeksjournalist Geesje Rotgers van V-focus en onderzoeker Jaap Hanekamp een rapport over het meetstation in Vredepeel. Zij concluderen dat deze te dicht bij een grote pluimveestal staat en daardoor zouden de metingen bij noordoostenwind grote uitschieters vertonen.

Volgens het rapport komt door de pieken in de metingen het jaargemiddelde ammoniakconcentratie in Nederland zo’n 25 tot 30 procent te hoog uit.

Download hier het rapport Ammoniak in Nederland, een noodoostelijke spelbreker.

Dit rapport bevestigt mijn gevoel van onbehagen.

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop

Verkrampt

De Kamerlid Jaco Geurts (CDA) en zijn SGP-collega Roelof Bisschop waren aanwezig bij de presentatie van het rapport. 'Sinds ik dit dossier overnam van Elbert Dijkgraaf merk ik dat er verkrampt wordt gereageerd als je de methodiek ter discussie stelt. Dit rapport bevestigt mijn gevoel van onbehagen’, aldus Bisschop in een eerste reactie. Geurts noemt de uitkomsten ‘brisant’. ‘Het kan toch niet zo zijn dat er partijen zijn die dit toelaten.’

Geurts en Visschop willen naast de reactie van kabinet en RIVM ook een hoorzitting organiseren waar Rotgers en Hanekamp de andere partijen kunnen bijpraten. Volgende week wordt dit verzoek behandeld door de Vaste Kamercommissie voor Landbouw.

Op de hoogte

De CDA-fractie in de Staten van Noord-Brabant ziet ook aanleiding voor het stellen van vragen an Gedputeerde Staten. Zij wil onder meer weten of Gedeputeerde Staten op de hoogte was van de verkeerde locatie van het meetstation.

Het meetstation in Vredepeel is ook gebruikt in een Brabants onderzoek naar de luchtkwaliteit. De provincie heeft onder meer daarop het strenge landbouwbeleid vorm gegeven.

LTO Nederland heeft waardering voor het onderzoek naar Vredepeel. ‘Zij bekritiseren onderzoek, en dat is een rol die wij niet altijd kunnen aannemen. We moeten bereid zijn wetenschappelijke inzichten te spiegelen aan nieuwe inzichten en ook durven beleid en wetgeving te heroverwegen. Dat geldt voor de overheid en ook voor ons’, aldus LTO Bestuurder Trienke Elshof.

Kromme tenen

Volgens Elshof krommen bij boeren de tenen als politici om electorale redenen achter de versimpelde boodschap van de natuur- en milieuorganisaties stappen. ‘Dat voelt niet altijd goed. Beleid en wetgeving verstillen zodra politieke- en maatschappelijke krachten bezit hebben genomen van voortschrijdende wetenschappelijke inzichten. Helemaal als het onderwerpen betreft waarover veel commotie leeft in de samenleving.’

Janus Scheepers, portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling bij ZLTO, is blij met de vragen die de Brabantse CDA-fractie stelt naar aanleiding van het rapport over Vredepeel. 'Wat je in ieder geval uit het onderzoek kunt halen, is dat er veel onzekerheid is en dat er veel vragen te stellen zijn ten aanzien van de metingen. De Provincie Noord Brabant baseert haar zeer strenge beleid alleen op deze 'onbetrouwbare' metingen, dat is niet terecht en onzorgvuldig.'

Lees ook: Fout meetstation beïnvloedt ammoniakemissie

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer