GS+Brabant%3A+geen+belang+bij+betere+metingen+ammoniak
Nieuws
© Johan Wissink

GS Brabant: geen belang bij betere metingen ammoniak

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant blijven uitgaan van de aangeleverde gegevens van het RIVM als het gaat om ammoniakmetingen. Zoveel werd duidelijk tijdens het vragenuurtje voorafgaande aan de Statenvergadering deze middag.

SP-gedeputeerde Johan van den Hout (Ecologie) zegt geen belang te hebben bij meer en betere metingen en verwijst de kritische oppostie partijen rechtstreeks door naar het RIVM voor vragen over de meetgegevens in Vredepeel.

V-focus bracht eerder deze week naar buiten dat het meetstation van RIVM in Vredepeel veel te dicht bij een grote pluimveehouderij staat waardoor zeer waarschijnlijk de gemeten ammoniakuitstoot veel hoger uitviel. Sinds 2008 worden de gegevens van dit meetstation onder meer gebruikt voor het maken van beleid voor de veehouderij. Bovendien staat het meetstation verkeerd ingetekend in rapportages van het RIVM. Daardoor lijkt het alsof het meetstation de emmissie van de pluimveehouderij 'ontwijkt'.

'Heel raar'

Dit alles leidde deze week tot de nodige commotie en ook CDA Brabant Statenlid Ton Braspenning vindt de gang van zaken op zijn minst opmerkelijk. 'Heel raar allemaal. Wij maken in Brabant gebruik van de gegevens van het RIVM. Je gaat er gewoon vanuit dat die metingen correct zijn en dat je op basis daarvan weloverwogen besluiten voor de veehouderij kunt nemen. Het kan toch niet waar zijn dat we voor Brabant straks uit moeten gaan van een meetstation in Utrecht omdat de metingen in Brabant niet kloppen?'

'Ik wil juist geen emotiepolitiek maar voldoende en correcte meetgegevens'

Coalitiepartij VVD sloot vrijdagmiddag de rijen van het Brabantse provinciebestuur door te stellen dat ze 'zijn gerustgesteld door antwoord GS dat we kunnen vertrouwen op bestaande netwerk', aldus de tweet van VVD Brabant. 'VVD wil geen emotiepolitiek over één meetpaal, maar beleid baseren op de juiste cijfers.'

Betrouwbaarheid

'Ik wil ook juist geen emotiepolitiek', reageert Braspenning, 'maar voldoende en correcte meetgegevens. Dit moet je niet willen als volksvertegenwoordiger. Als GS zeggen dat dit een rijksaangelegenheid is...oké dan, ook prima. Het gaat om betrouwbaarheid van gegevens. De weg daarnaartoe is niet belangrijk.'

CU-SGP Statenlid Hermen Vreugdenhil sluit zich daarbij aan. 'Je bent als politicus geen knip voor de neus waard als je dit niet verder gaat onderzoeken. Het college schuift de hete aardappel nu voor zich uit, terwijl de rapporten van het RIVM wel door hen gebruikt en gepresenteerd worden. Dit moet opgehelderd worden. We gaan het RIVM dan maar zelf hier uitnodigen. Die metingen zijn zó belangrijk, zeker voor de veehouderij in Brabant.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer