Drie nieuwe AJK-voorzitters in Noorden

Eke Folkerts (Friesland), Willem Dinkla (Groningen) en Roy Meijer (Drenthe) staan nog maar pas aan het roer van hun afdeling van het Nederlands Agrarische Jongeren Kontakt (NAJK). Ze hebben een avond afgesproken voor kennismaking en afstemming over de thema's in hun regio Noord-Nederland.

Drie+nieuwe+AJK%2Dvoorzitters+in+Noorden
© Alex de Haan

Naast interprovinciale thema's zijn er vooral regionale zaken waar de drie nieuwe noordelijke AJK-voorzitters zich mee bezighouden. Daarbij gaat het om de lobby bij provincie- en gemeentebestuur, verenigingszaken, afstemming met afdelingen en leden en input geven aan het landelijk bestuur van de NAJK.

Daarnaast hebben de bestuurders hun eigen initiatieven, waarmee ze naar buiten treden. 'Die projecten vullen we zelf in.'

GrAJK

Het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt (GrAJK) gaat komende zomer actief de boer op. Met een caravan trekken de jonge agrariërs samen met de provincie en Natuur en Milieufederatie Groningen erop uit. Insteek is het vertellen over natuurinclusieve landbouw, zowel aan boeren als aan burgers. Informatie en ideeën verspreiden.

We zijn soms zo druk bezig dat we vergeten dat we heus wel wat voorstellen

Roy Meijer, voorzitter Drents Agrarisch Jongeren Kontakt

'Dat doen we door het verhaal op steeds een andere plek in de provincie te vertellen', aldus GrAJK-voorzitter Willem Dinkla.

DAJK

Het Drents Agrarisch Jongeren Kontakt (DAJK) heeft een eigen project: 'Toekomstgerichte Landbouw'.

Voorzitter Roy Meijer: 'In de melkveehouderij kijken we samen met de groenmanifestpartners naar de manier waarop landbouw en natuur in Drenthe naast elkaar kunnen functioneren. Dat doen we al meer dan tien jaar. Dat dit nu natuurinclusief heet, is niet nieuw.'

AJF

De Agrarische Jongeren Friesland (AJF) zijn nauw betrokken bij het afsluiten van zes landbouwdeals met de provincie.

'We hebben veel gesprekken over de inpasbaarheid voor onze leden. Duurzame landbouw betekent ook dat bedrijven overgenomen moeten kunnen worden door de volgende generatie', vindt AJF-voorzitter Eke Folkerts.

Schaalvergroting

De voorzitters constateren dat de schaalvergroting van enkele decennia nu anders wordt gezien dan in het Mansholt-tijdperk.

'Het is niet terecht dat schaal nu vaak wordt gekoppeld aan intensieve en uitputtende landbouw, maar met nieuwe kennis en inzichten kunnen we er wel voor zorgen dat onze landbouw op een hoog kwaliteitsniveau blijft. Het biedt de sector kansen om op veel meer verschillende onderdelen dan voorheen te groeien en te ontwikkelen', stellen zij.

De burger waardeert de agrarische sector met een 8.
De burger waardeert de agrarische sector met een 8. © Koos van der Spek

Diversiteit

'Er is meer ruimte voor diversiteit in bedrijven en producten. Dat biedt kansen voor jonge ondernemers om het soort bedrijf te ontwikkelen dat bij hen, het gebied of de grondsoort past. Daardoor creëer je meer draagvlak. De boer komt dicht bij de burger te staan. Het beeld bestaat dat we het als boeren nooit goed kunnen doen, maar de burger waardeert ons met het cijfer 8.'

Volgens de voorzitters drijft de economie in Noord-Nederland nog steeds voor een belangrijk deel op de landbouw. Meijer: 'We zijn soms zo druk bezig dat we vergeten dat we heus wel wat voorstellen.'

De economie drijft voor een groot deel op de landbouw.
De economie drijft voor een groot deel op de landbouw. © Koos van der Spek

Financiering

Toekomst voor jonge boeren is er volgens het noordelijke AJK-drietal zeker. Voorheen ging het met financiering relatief gemakkelijk, maar 'vandaag de dag moet je heel gedreven zijn, bewust voor de landbouw kiezen en vooral passie hebben', aldus Folkerts.

Meijer: 'De Rabobank is erg op rendement gericht. Als akkerbouwer of veehouder moet je dan heel gedreven zijn.'

Divers

De sector en aanverwante bedrijven en beroepen zijn divers. 'Loonwerk bijvoorbeeld is erg veranderd', zegt Folkerts. 'Daardoor is onze sector veel leuker dan mensen denken.'

De AJF-voorzitter wijst op de grote verantwoordelijkheid voor de enorme landbouwmachines, terwijl er ook veel meer expertise bij komt kijken.

Dure machines

'Bij ons op het bedrijf hebben we machines, die we een paar weken in het jaar gebruiken en alleen al meer kosten dan een gemiddeld woonhuis', schetst Dinkla.

Een hakseltrein met opraapwagens, shovel en hakselaar kost al snel een miljoen euro, rekent Meijer uit. 'Desondanks is het best mogelijk om een boterham te verdienen in zo'n veranderende wereld. Er zijn genoeg kansen.'

Achtergrond

Eke Folkerts uit Raard, Willem Dinkla uit Bellingwolde en Roy Meijer uit Witteveen zijn sinds dit voorjaar de voorzitters van de AJF, het GrAJK en het DAJK. Folkerts werkt op de Dairy Campus in Leeuwarden, Dinkla runt samen met zijn ouders een akkerbouwbedrijf en Meijer heeft in maatschap met zijn vader en moeder een melkveehouderij.

'Steeds vaker worden we benaderd om bij de overleggen aan te schuiven, die in de drie noordelijke provincies worden gehouden. Het is belangrijk dat het belang van de jonge ondernemers in deze plannen wordt meegenomen', vinden de nieuwe voorzitters.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer