'Boer zoekt Boer' sleept EU-prijs in de wacht

Een NAJK-project dat stoppende boeren en opvolgers met elkaar in contact brengt heeft een Europese award gewonnen. Een internationale jury beloonde het initiatief 'Boer zoekt Boer' in het Europees Parlement met de eerste prijs.

%27Boer+zoekt+Boer%27+sleept+EU%2Dprijs+in+de+wacht
© Eigen Foto

Sander Thus en Iris Bouwers van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) zijn de winnaars van het vierde EPP European Congress of Young Farmers. ; Met dit project kan het probleem van het grote tekort aan bedrijfsopvolgers eindelijk serieus worden aangepakt', aldus CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, ambassadrice van de Nederlandse delegatie bij het congres.

Onder het toeziend oog van ruim driehonderd jonge boeren uit heel Europa presenteerden Thus en Bouwers het project. Met 'Boer zoekt Boer' brengt het NAJK boeren zonder opvolger via een digitaal platform in contact met potentiële bedrijfsopvolgers. 'Stoppers en mogelijke opvolgers kunnen via ons platform een profiel aanmaken en op die manier met elkaar in contact komen', legt Bouwers uit.

Afrikaanse interesse

Schreijer-Pierik benadrukte tijdens het congres het probleem van het grote tekort aan bedrijfsopvolgers: 'Slechts 40 procent van de boeren die ouder zijn dan 55 jaar heeft een bedrijfsopvolger. Daarnaast is slechts 6 procent van de Europese boeren jonger dan 35. Als we dit probleem nu niet adequaat oppakken, zullen we over twintig tot dertig jaar tegen grote problemen aanlopen.'

Van de 11 inzendingen uit de hele EU kreeg de Nederlandse inzending de meeste punten, gevolgd door de Spaanse en Oostenrijkse inzending. 'We hadden al in de gaten dat er veel belangstelling is voor 'Boer zoekt Boer'. Zo heb ik zelfs geïnteresseerden uit Afrika aan de telefoon gehad die informeerden naar het initiatief. Mooi dat er nu ook vanuit Europa aandacht is voor het project.'

Thus en Bouwers gingen naar huis met een Iphone, een laptop en een drone met speciale software voor precisielandbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer