DAJK viert 25-jarig bestaan

Het Drents Agrarisch Jongeren Kontakt (DAJK) viert dit weekeinde het 25-jarig bestaan. 'We waren in Drenthe de eersten in Nederland die een brede agrarische jongerenorganisatie opzetten', blikt voorzitter van toen Jan Luuk Stel terug.

DAJK+viert+25%2Djarig+bestaan
© DAJK

Hoe is het DAJK ontstaan?

'Er waren indertijd in Drenthe drie agrarische jongerenorganisaties: een christelijke, een katholieke en een algemene. Alleen Jong Agrarisch Drenthe kreeg een financiële bijdrage van de provincie, ook omdat het met zo'n achthonderd leden de grootste club was. Als we gingen samenwerken, konden we wat meer subsidie krijgen.

Ik zie jongeren gelukkig nog steeds enthousiast aan de slag gaan op het ouderlijk bedrijf, al is de groep kleiner geworden

Jan Luuk Stel, eerste voorzitter van het DAJK

'De drempel om te fuseren was niet zo groot. We pasten goed bij elkaar en de tijd was er rijp voor. Landelijk werden er ook al gesprekken gevoerd om de krachten te bundelen. Wij waren wel de eersten.'

Is het DAJK van toen heel anders dan zoals het nu loopt?

'Vraagstukken zijn deels hetzelfde, de wereld verandert. We deden toen naast belangenbehartiging meer aan scholing en vorming. Dat kon ook omdat we veel meer ondersteuning hadden dan nu. Nu ben je minder zichtbaar. Ik zie het DAJK-bestuur ook niet zo vaak meer in het provinciehuis.'

En wat is hetzelfde gebleven?

'Het is nog steeds een gezelligheidsvereniging. We deden vroeger veel aan cabaret en toneel en traden ook op in andere provincies.'

Was het vroeger ook niet vaak meer vanzelfsprekend dat je lid werd van een agrarische jongerenclub?

'Als ik voor mijzelf spreek wel. Ik zag het als een verlengstuk van mijn schooltijd. Ik begon toen ook met bestuurswerk. Op dat vlak is het actief zijn in een jongerenorganisatie een goede leerschool.

'Als voorzitter van Jong Agrarisch Drenthe was ik bijvoorbeeld ook adviseur van het Drents Landbouw Genootschap. En zo waren er meer: Arend Steenbergen, Henk Brink, Jacob Mulder. Je komt hen nu overal weer tegen.'

Is het verschil ook niet dat het nu veel moeilijker is om boer te worden?

'Dat vind ik niet. Op een goedlopend bedrijf is altijd een toekomst weggelegd. Bedrijfsovername was toen een belangrijk vraagstuk en is dat ook gebleven. Toen was er de Tante Agaath-lening, maar ook nu zijn er regelingen. Ik zie jongeren gelukkig nog steeds enthousiast aan de slag gaan op het ouderlijk bedrijf, al is de groep kleiner geworden.

'Maar ook twintig jaar geleden kende Peize, waar ik vandaan kom, al niet meer in elke straat een boerenbedrijf. Als het bedrijf met de tijd is meegegaan, maken jonge boeren nog steeds een kans.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer