%27Ammoniakreductie+hard+nodig+om+veestapel+te+behouden%27
Nieuws
© Ulco Wesselink

'Ammoniakreductie hard nodig om veestapel te behouden'

Boeren moeten met de reductie van ammoniak aan de slag, anders dreigt de overheid in te grijpen en verliest de melkveehouderij nog meer koeien.

Die waarschuwing geeft adviseur Barend Meerkerk van PPP-Agro Advies af. Meerkerk is ook een van de begeleiders van de pilotboeren in Proeftuin Veenweiden die 25 procent vermindering van de ammoniakuitstoot willen behalen.

'De ammoniakwetgeving wordt mogelijk nog lastiger dan de fosfaatwetgeving. De reductie is hard nodig om onze veestapel te behouden', stelt Meerkerk. Zijn collega Teus Verhoeff gaf vorige week in Nieuwe Oogst al een soortgelijke waarschuwing af.

Ontwikkelruimte

De adviseurs wijzen naar het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Sinds 2015 kon de melkveehouderij fors groeien dankzij de PAS, tot bijna 1,8 miljoen melkkoeien. Als tegenprestatie voor die al ontvangen ontwikkelruimte heeft de sector beloofd om 10 miljoen kilo ammoniakemissie te reduceren ten opzichte van het jaar 2013. Dat doel moet in 2030 worden bereikt.

We moeten met de mengvoerfabrikanten op zoek naar (kracht)voeders die goed passen bij het grasrijke rantsoen in de veenweiden.

Barend Meerkerk, adviseur van PPP-Agro Advies en begeleider van Proeftuin Veenweiden

Dat duurt nog even, zegt Meerkerk, maar door de forse groei van de melkveehouderij is dat doel eerder verderaf dan dichterbij gekomen. 'In juli 2017 greep de overheid weliswaar in via de noodgreep van de fosfaatregeling en nam het aantal melkkoeien met ruwweg 90.000 af, maar dat aantal is nog ruim onvoldoende om de resterende reductieopgave van de Duurzame Zuivelketen weg te werken. Die opgave vraagt om nogmaals 290.000 melkkoeien minder.'

Uitdaging

Boeren moeten daarom met ammoniak aan de slag, aldus Meerkerk. 'Dat kan door aanpassingen in het rantsoen (minder eiwit), weidegang, emissiearme stallen en het uitrijden van verdunde mest.'

'We merken binnen Proeftuin Veenweiden dat weidegang en het uitrijden van verdunde mest goed bij de boeren tussen de oren zit, maar dat in het rantsoen nog een hoop winst te halen is. Uit een enquête onder de honderd deelnemers van de Proeftuin is gebleken dat het eiwitgehalte in het rantsoen nauwelijks daalt. Hier ligt een grote uitdaging.'

Voerfabrikanten

Boeren kunnen op eiwit in het gras sturen door het toepassen van de juiste bemestingsstrategie en het kiezen van het juiste maaimoment. Bij bemesten is het voor de samenstelling van het gras belangrijk hoe, hoeveel, wanneer en met welk soort er wordt bemest.

Meerkerk: 'Verder moeten we met de mengvoerfabrikanten op zoek naar (kracht)voeders die goed passen bij het grasrijke rantsoen in de veenweiden. Hier ligt nog een flinke kans. Die moeten we pakken, wat ons betreft is het 5 voor 12.'

Rue eiwit

Binnen Proeftuin Veenweiden wordt gestreefd naar een ruweiwitgehalte van 160 gram per kilo droge stof in het rantsoen. De pilotboeren gaan samen met de eigen voeradviseur en de loonwerker een plan voor 2018 maken.

Meerkerk. 'We moeten met elkaar het verschil maken. We moeten er met zijn allen voor gaan, er zijn wat ons betreft al meer dan genoeg koeien gedwongen afgevoerd.'

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer