Van+Heineken+naar+eigen+Colombiaanse+kaasmakerij
Nieuws
© Holaandes.com

Van Heineken naar eigen Colombiaanse kaasmakerij

Tobias Rijnsdorp uit Gouda zegde zijn baan bij Heineken? op en is nu kaasmaker in Colombia. Toen Rijnsdorp in het Zuid-Amerikaanse land woonde en zijn afstudeeropdracht uitvoerde, miste hij de Goudse kaas. Rijnsdorp besloot daarom die maar zelf op de markt te brengen.

'Ik had als doel om zelf een onderneming op te zetten, daarvan te kunnen leven en tegelijkertijd de lokale kleine boeren in Colombia te helpen; waarde toevoegen aan de lokale melkketen door Nederlandse know-how en machines te gebruiken voor het maken van de kaas, dat was het idee.'

Goudse kaas

Op 3000 meter hoogte in het kleine dorpje Monquentiva in het Andes gebergte van Colombia, maakt hij Goudse kaas volgens traditioneel Gouds recept. 'Ze liggen te rijpen op eikenhouten planken', aldus Rijnsdorp.

Dankzij de subsidie van het Dutch Good Growth Fund kon de jonge ondernemer investeren in de machines en de kennis die nodig zijn om deze onderneming op te starten. Hij werd daarbij ook geholpen door de Kaasboerderij Van Vliet uit Oudewater.

Uitdaging

Het opzetten van zijn kaasmakerij HolaAndes bleek een flinke uitdaging. 'Ik moest mijn planning continue bijstellen. Van de import van de machines, de bouw van de kaasmakerij tot het opstarten van een joint venture. Alles duurde langer dan ik had bedacht.'

Maar met behulp van de Nederlandse ambassade, het Holland House in Bogota en de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland, staat er nu dan toch een kaasmakerij. 'Daar be ik als Gouwenaar trots op', geeft Rijnsdorp aan. Hij werkt in een joint venture samen met een zuivelcoöperatie van 54 kleine lokale boeren. Hij maakt Hollandse kaas in vier leeftijden.

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer