Vitale+Teelt+2030+in+bollen+krijgt+handen+en+voeten
Nieuws
© VidiPhoto

Vitale Teelt 2030 in bollen krijgt handen en voeten

De bloembollensector is bezig om de ambitie 'Op naar een Vitale Teelt in 2030' handen en voeten te geven. 'Deze zomer wordt een nadere uitwerking verwacht', zegt adjunct-directeur André Hoogendijk van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

Het uitgangspunt van 'Op naar een Vitale Teelt in 2030' is samen werken aan een duurzame én rendabele teelt van bollen en bloemen. De vier initiatiefnemers – de KAVB, Wageningen University & Research, Greenport Duin- en Bollenstreek en GreenPort Noord-Holland Noord – werken aan de uitwerking van de ambitie die afgelopen september is neergezet.

Op verschillende plaatsen in het land vinden rondetafelgesprekken plaats. Experts van binnen en buiten de sector gaan met elkaar in gesprek over de uitdagingen en de te varen koers richting 2030.

Zeven thema's

Ieder rondetafelgesprek heeft een ander thema, gelieerd aan de zeven onderdelen waaruit het programma bestaat. Het betreft: gezonde bodem, moderne veredelingstechnieken, snelle vermeerdering en bloei, schone start met nieuw uitgangsmateriaal, precisielandbouw, groene gewasbescherming en natuurinclusieve productie. Alle onderdelen worden in samenhang ingevuld en uitgevoerd.

De nadere uitwerking van de ambitie 'Op naar een Vitale Teelt in 2030' – in de vorm van een brochure en website – is naar verwachting medio augustus gereed. 'We willen hiermee een stevige basis leggen, waaraan ondernemers van binnen en buiten de sector, overheden, maatschappelijke organisaties, en onderwijs- en onderzoeksinstellingen zich committeren', zegt Hoogendijk.

Aansluiting bij lopende initiatieven

'Het doel is om gezamenlijk te komen tot een stevig onderzoeks- en uitvoeringsprogramma voor de bloembollensector. Bij lopende initiatieven wordt aansluiting gezocht en er wordt voortdurend gezocht naar nieuwe inzichten die kunnen worden toegevoegd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer