Bollensector ziet ruimte voor groei

Het areaal bloembollen in Nederland is vanaf het jaar 2000 met 18 procent gestegen. De KAVB gaat ervan uit dat de groeitrend de komende jaren aanhoudt.

Bollensector+ziet+ruimte+voor+groei
© Han Reindsen

'Gezien de investeringen in de sector en het perspectief in de markt ligt het voor de hand dat de groei van het bollenareaal zal doorzetten', voorspelt directeur Prisca Kleijn van belangenorganisatie KAVB. Zij reageert op de areaalcijfers voor bloembollen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week publiceerde.

Daaruit blijkt dat vanaf de eeuwwisseling het bollenareaal met 18 procent toenam tot 25.510 hectare. Ten opzichte van 2016 is het areaal nog weer 80 hectare groter. De meeste groei komt voor rekening van de tulpenteelt.

De CBS-cijfers zijn niet verrassend, vindt Kleijn. 'Voor de uitbreiding van de broeierijen zijn nu eenmaal veel extra bloembollen nodig. Wij schatten dat van de totale Nederlandse bollenoogst driekwart bestemd is voor de afbroei.'

China en VS

Voorzitter Henk Westerhof van handelskoepel Anthos bevestigt de groeiende populariteit van tulpen uit Nederland. 'De afzet van de bloemen in Europa zit zeker nog in de lift. Ook de export van droge tulpenbollen ziet er goed uit. Met name China en de Verenigde Staten zijn belangrijke groeimarkten.'

De export van lelies betreft vooral overzeese bestemmingen. Hierover is Westerhof minder optimistisch. 'We merken dat de markt voor lelies iets kwetsbaarder is, onder meer vanwege de hoge fytosanitaire eisen.'

Groot aandeel tulpen

Het aandeel tulpen is met 13.410 hectare 38 procent groter dan in 2000 en beslaat inmiddels meer dan de helft van het bollenareaal. Tweede bollengewas blijven lelies met 6.440 hectare (+27 procent ten opzichte van 2000). Daarna volgen narcissen met 1.490 hectare (-19 procent), hyacinten met 1.420 hectare (+26 procent) en gladiolen met 990 hectare (-40 procent).

Het aantal bedrijven dat zich in Nederland bezighoudt met bollenteelt, daalde afgelopen jaar in vergelijking met 2000 met 39 procent tot ruim 1.600. Het CBS berekent dat de gemiddelde bloembollenteler in 2017 bijna twee keer zoveel bollenland bewerkte als zeventien jaar geleden.

Verduurzaming

De schaalvergroting biedt volgens Kleijn voor telers de mogelijkheid om nog efficiënter te werken. 'Verder is het voor grote bedrijven vaak makkelijker om te investeren in bijvoorbeeld verduurzaming.'

Uitdagend noemt de KAVB-directeur de beschikbaarheid van goede teeltgrond. 'Het is lastiger om kwalitatief goede percelen te vinden voor de teelt van bloembollen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer