Vorst+houdt+huis+onder+tulpen
Nieuws
© Hilde Boelema

Vorst houdt huis onder tulpen

Van het Nederlandse tulpenareaal heeft 5 tot 10 procent vorstschade. Dat meldt André Hoogendijk, adjunct-directeur van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

De schade verschilt per soort en regio, aldus Hoogendijk. Zo is er meer schade in West-Friesland en Flevoland dan in het Noordelijk Zandgebied en Kennemerland. Vroege soorten zijn ook meer getroffen. 'We hadden veel regen bij het planten en daarna volgde een natte winter', vertelt de adjunct-directeur van de KAVB. Daarna werd het warm en kwamen vroege soorten op, om vervolgens te maken te krijgen met de Siberische Beer.

Nu de tulpen in bloei komen, is de schade pas te zien. De stelen zijn bijvoorbeeld kapot of ze komen niet op. Hoe groot de uiteindelijk schade zal zijn, is pas in juli duidelijk, zegt Ajan Smit, directeur van Smithflowers in Spierdijk. 'Er speelt nu ook het risico van rotte bollen', vertelt hij. Bovendien hebben bollentelers ook te kampen met waterschade.

Zwaar getroffen

Volgens Smit is nagenoeg iedere teler wel getroffen door de vorst. Bij hem ligt de schade op het landelijk gemiddelde van 5 tot 10 procent. 'Ik heb één partij die is total loss, een andere partij die voor 30 procent is getroffen en ook partijen die geen last hebben.' Het zwaar getroffen soort is Ungaro. 'Ik heb tulpenvelden met dwalingen, die juist geen last hebben van de vorstschade, terwijl de andere tulpen dat wel hebben', schetst hij de situatie.

In Nederland wordt op ongeveer 12.500 hectare tulpen geteeld. Het areaal is dit seizoen met 7 procent uitgebreid ten opzichte van het voorgaande seizoen. Volgens Smit valt zeker zo'n 10 procent van de oogst weg door de schade. 'Het aanbod is dus kleiner dan in het afgelopen seizoen.'

Stijgende prijs

Hoogendijk verwacht dat tulpenbollen door de schade in prijs zullen stijgen. 'Grosso modo is het goed voor de markt, alhoewel het zuur is voor telers die zwaar zijn getroffen.' Bollentelers kunnen zich verzekeren tegen de vorstschade. Het valt net zoals hagel en wateroverlast onder de brede weersverzekering, zegt Jan Schreuder, directeur van Vereinigte Hagel. Volgens hem hebben weinig bollentelers deze verzekering.

Bekijk meer over: